Receptgyűjtemények

2015. január 30., péntek

Grillezett sajt gazdag majonézes hússalátával

Elterveztem, hogy sajtot grillezek, azonban nem akartam egy egyszerű zöld salátával találni. Valami laktatóbbat, "konkrétabbat" szerettem volna mellé. Ezért összeállítottam egy kis baconnel megbolondított majonézes virslisalátát. Isteni lett!



Hozzávalók (2 adag):


  • 4 db virsli
  • 4 szelet bacon
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 pohár tejföl
  • 2,5 evőkanál majonéz
  • Fél marék csemege kukorica
  • Bors
  • Olaj


Elkészítése:

Kezdjünk a salátával, hogy a sajtot frissen, melegen tudjuk találni.

Főzzük meg a virsliket, majd vágjuk fel őket vékony karikákra. Közben pirítsuk meg a vékony csíkokra vágott bacont egy evőkanál olajon. Hagyjuk kihűlni őket, s közben vágjuk a hagymát apró kockákra. Ha kihűlt a virsli és a bacon, adjuk hozzá őket a hagymához, majd keverjük hozzájuk a tejfölt és a majonézt. Adjuk hozzá a kukoricát, s végül szórjuk meg az egészet frissen őrölt borssal. (Sózni már nem kell; a bacon sója tökéletesen ízesíti a salátát.) Tálalásig tartsuk hűtőben.

A grillezéshez Hajdú grillsajtot vásároltam, amit a csomagoláson leírtak szerint készítettem el: teflon serpenyőben aranybarnára sütöttem a 4-5 mm vastagságúra vágott szeleteket zsiradék hozzáadása nélkül.

Egy kevés friss zöldséget lehet mellé tálalni; szerintem néhány cikk paradicsom jól illik hozzá.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)


2015. január 29., csütörtök

NoCarb Noodle teszt, avagy: Bolognai spagetti szénhidrátmentes tésztával

Kinek az édesség utáni vágy, kinek a tésztafélék hiánya nehezíti meg a fogyókúrás életmódot... Nos, jómagam az utóbbiak táborát erősítem. Valljuk be, szenvedélyesen szeretem a tésztás ételeket (legyen az spagetti, lasagna, pizza, vagy bármilyen más tésztakülönlegesség). 

Többféle alternatív tésztahelyettesítőről hallottam már (pl. a cukkinit sokan dicsérik); azonban a minap egy paleolit boltban a NoCarb Noodle nevű szénhidrátmentes tésztára bukkantam. Úgy gondoltam, adok egy esélyt ennek - az egyébként első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő - köretnek. Az eladó hölgy javaslatára valamilyen "jó húsos, szaftos" ételt választottam; így bolognai spagettivel teszteltem az "Angyalhaj" névre keresztelt szénhidrát- és kalóriamentes tésztát.


Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 40 dkg darált hús (sertés comb)
  • Maggi Bolognai spagetti alap (idő hiányában a saját szósz helyett ezúttal a zacskós alap mellett döntöttem)
  • 2 zacskó (2 x 250 g) NoCarb Noodle Angyalhaj tészta
  • Olaj
  • Reszelt sajt
  • (Tejföl)

Elkészítés:

Kevés olajon pirítsuk meg a darált húst, s közben hintsünk rá néhány csipet sót. Ezt követően adjunk hozzá bő 3 dl hideg vizet és öntsük bele a bolognai spagetti alapot. Keverjük jól össze, majd főzzük forrástól számított 10 percig.

Amíg a szósz fő, készítsük el a NoCarb Noodle szénhidrátmentes tésztát a csomagoláson olvasható útmutató szerint. Öntsük le a vizet a tésztáról, helyezzük egy tésztaszűrőbe és néhány percig bő folyó vízzel öblítsük le. A zacskóban található víznek egy jellegzetes szaga van, amely nem befolyásolja a tészta ízét. A legjobb ízhatás elérése céljából öblítés után dobjuk bele fövő vízbe 1-2 percre majd szűrjük le és papírtörlővel itassuk le a vizet róla. (A paleolit bolti eladó elmondása szerint a tészta maga már kész; további főzést nem igényel. Csak azért kell 1-2 percre forrásban lévő vízbe tenni, hogy átmelegedjen.)

Amikor a szósz elkészült és a tésztát is előkészítettük, alaposan keverjük össze őket. (Mivel a tészta sótlan, és utólag kicsit megsóztam az összekevert bolognai tésztát.) Tálaláskor szórjunk rá reszelt sajtot. (Megjegyzés: Valamilyen furcsa gyerekkori szokásból kifolyólag én tejfölt is szoktam a spagettire tenni. :) Ezúttal is tettem a tésztára tálaláskor; s véleményem szerint kifejezetten feldobta ezt a tésztát azáltal, hogy még szószosabbá tette.)

Szénhidrát-tartalom:

100 g-ra vonatkozóan: 
0,59 g (NoCarb Noodle) + 58,1 g (Bolognai alap) + 0 g (olaj) + 0 g (hús) = 58,1 g

1 adagra vonatkozóan: 
0,74 g (fél zacskó tészta) + 8,7 g (negyed bolognai alap) + 0 g (olaj) + 0 g (hús) = 9,44 g

A szénhidrát-tartalom saját bolognai szósz elkészítésével tovább csökkenthető.

Saját tapasztalatok a tésztát illetően


A képen látható szóróanyagot a paleolit boltban kaptam. A szórólap, a tészta csomagolása, illetve annak weboldala alapján kicsit utánajártam, hogy hogyan is lehet egy "tészta" ennyire alacsony szénhirdát-tartalmú. Nos a liszt, amelyből a NoCarb Noodle készül, legfontosabb alkotóeleme egy bizonyos glükomannán, amely a konjac nevű a növény vízben oldódó élelmi rostjai... (A gyártó weboldalán további részletek olvashatók a tészta alapanyagát illetően.)
Mezei háziasszonyként én az alábbiakat tapasztaltam a tésztával kapcsolatban:
  • Teljesen íztelen; átveszi a szósz ízét.
  • Teljesen szagtalan (alapos öblítés után).
  • A már-már áttetszően fehér kinézete számomra eléggé rendellenes volt; ezért én mindenképpen valami sűrű szószos étel mellé ajánlanám, amibe maradéktalanul bele lehet keverni.
  • Mivel ez a tészta sokkal inkább hasonlít a cérnametélthez mintsem a spagetti tésztához, az egész étel megjelenése egy kicsit más volt. A spagettitészta "merevségéhez" képest ezek a tésztaszálak olyan kis "izgágának" tűntek.
  • A gyártó által megfogalmazott "olaszosan al dente" állag valóban érezhető. Amikor túlzottan a tésztára koncentráltam, mintha kicsit rágósnak tűnt volna (nem volt az, csak a hagyományos tésztákhoz képest kicsit "másabb élményt" nyújt az állaga). Amikor nem a tésztát elemezgettem a fejemben evés közben; akkor semmi kirívót nem tapasztaltam; élveztem a bolognai spagetti ízvilágát.
  • Az étkezést követően (egy normál adag) azt éreztem, hogy jól laktam, nem vagyok éhes, és ugyanakkor nem vagyok "eltelítődve". 


Összességében: 

Összegezve a tapasztalataimat, úgy gondolom, hogy ez a szénhidrátmentes tészta tökéletesen alkalmas arra, hogy egy kicsit megbontsa a sokszor unottnak érezhető tojásos, sült húsos, salátás étkezések monotóniáját. Nekem azonban, aki a tésztás ételeket a tészta sajátosságai miatt kedveli, ez csak egy "középkategóriás" utánzat. Úgyhogy - nem mondom, hogy örökre elfelejtem, de - rendszert biztos, hogy nem csinálok belőle. :)

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)



2015. január 28., szerda

"Atkins édesség" #1 - Joghurtos túrókrém gyorsan, egyszerűen

Az Atkins diéta igazán emberpróbáló lehet azoknak, akik rajonganak az édes, krémes nassolni valók iránt. Ha csillapíthatatlan vágyat érzel egy kis édesség iránt, próbáld ki ezt az egyszerű  túrókrém receptet. Isteni finom! Meglehetősen laktató; és egy adag mindössze 7,5-8 g szénhidrátot tartalmaz!



Hozzávalók (2 adag):

  • 250 g zsírszegény túró
  • 1 doboz natúr joghurt (helyettesíthető pár kanál tejszínnel vagy tejföllel)
  • édesítőszer
  • fahéj

Elkészítés:

Egy kisebb tálkában törjük össze a túrót, majd keverjük hozzá a joghurtot. Ízlés szerint keverjünk bele 3-4 szem porrá zúzott édesítőszert (vagy használjunk folyékony édesítőt). Alaposan keverjük el az így kapott krémet. Kanalazzuk süteményes tányérra vagy kisebb tálkákba, majd díszítésként szórjuk meg a halmokat fahéjjal. (A fahéj nemcsak szebbé, gusztusosabbá teszi a túrókrémet, hanem finom, különleges harmóniát visz az ízvilágba.)

Továbbfejlesztési lehetőségek: Egy kis cukormentes kakaópor hozzáadásával ízesíthetjük a túrókrémet. (Ekkor ízlés szerint tovább kell édesíteni a masszát). Aki nem az Atkins diéta első fázisában jár, nyugodtan felturbózhatja a túrókrémet pár szem gyümölccsel, esetleg egy kis zabpehely hozzáadásával.

Fontos: Mivel egy adag túrókrém 7,5-8 g szénhidrátot tartalmaz, érdemes ezt a desszertet olyan napokon elkészíteni, amikor minimális szénhidrátbevitel történt. Ne tegyük rendszeressé az elkészítését; inkább csak alkalomadtán vegyük elő ezt a receptet, amikor már "végképp szükség" van egy kicsit édesebb ízre. 

Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok! :)

2015. január 27., kedd

Baconos tojásmuffin sajttal és lilahagymával

Ne hagyjuk, hogy a diéta alatt beporosodjon a muffin sütőforma! :) Ez a recept egy kiadós reggeliként vagy vacsoraként is megállja a helyét: olyan ez, mint egy "reform ham&eggs".

Hozzávalók:

  • Bacon
  • Sajt (Trappista bele, füstölt sajt a tetejére)
  • Lila hagyma (vagy újhagyma, vagy vöröshagyma)
  • Bors
  • Tojás

Elkészítés:

Kicsit pirítsuk meg a vékonyra szeletelt bacont teflon serpenyőben (olaj nélkül), majd helyezzük az enyhén sült bacon szeleteket a muffin formába úgy, hogy kicsi "bacon kosárkák" jöjjenek létre. Tegyünk a "bacon kosárkákba" néhány darab, kicsi kockákra vágott sajtot és lila hagymát, majd minden kosárkára üssünk 1-1 tojást. Sózzuk a tojásokat ízlés szerint, és szórjuk meg a tetejüket frissen őrölt borssal.

Előmelegített sütőben, légkeveréses módban, 160-170 fokon, 10-15 percig süssük. (A sütési idő attól függően változhat, hogy ki milyen keményen szereti a tojást.) Amikor közel tökéletesre sültek a kosárkák, szórjuk meg reszelt füstölt sajttal a tojások tetejét. Ezután még addig kell sütni, amíg a sajt ráolvad és picit megpirul a tetején.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat! :)

Várom a fenti recept alapján elkészített ételek fotóit hozzászólásban! :)

Ihlette: http://hamihami.hu/tagok/Superkatus/receptek/Ham_and_eggs_kosarka_tojasos_reggeli