2015. február 23., hétfő

Lisztmentes pizza karfiol-imádóknak

Tésztarajongóként nehéz a pizza utáni vággyal megküzdenie annak, aki Dr. Atkins módszerével próbál diétázni. Jó hír: itt egy "pizzatészta", ami liszt felhasználása nélkül készül! A legjobb frissen, melegen fogyasztani, amikor a paradicsom íze dominál; de később is különlegesen finom ez az étel, amikor már a karfiol-alapú "tészta" íze sokkal hangsúlyosabb. Megér egy próbát! :)




Hozzávalók:


Tészta


  • 1 közepes karfiol
  • 2 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 40 g reszelt parmezán (vagy Grana Padano) sajt
  • 40 g reszelt mozzarella

Pizzaszósz


  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál majoranna
  • 4 közepes paradicsom
  • 2 evőkanál ketchup
  • Bors
  • 2 evőkanál olaj

Feltétek


  • 150 g szeletelt sült karaj (vagy más sonka)
  • 100 g szeletelt bacon szalonna
  • 200 g reszelt sajt (trappista vagy mozzarella)
  • 1 evőkanál olaj
  • További feltét lehet: szalámi, kolbász, sült csirkemell csíkok, stb.


Elkészítés:


Tészta:


Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.

A megtisztított karfiolt törjük kisebb darabokra, majd tegyük forrásban lévő, enyhén sós vízbe és pároljuk 5 percig. A roppanósra főtt karfiolokat tésztaszűrővel alaposan csepegtessük le, majd öntsük az egészet kiöntjük egy tiszta konyharuha közepére és jól csavarjuk ki a felesleges vizet.

A kicsavart karfiolt tegyük egy nagyobb tálba, majd botmixer segítségével pürésítsük kicsit (amíg nem maradnak nagyobb darab karfiolok). Adjuk hozzá a 2 tojást, sajtokat, a fűszereket, illetve reszeljük bele a fokhagymákat. Sózzuk ízlés szerint. Robotgép segítségével jól keverjük össze a hozzávalókat.

Öntsük a masszát sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott tepsibe, majd fakanállal szépen igazítsuk el olyan vastagra, ahogy tetszik.

Légkeveréses módban süssük kb. 10 percig. Mikor elkezd pirulni, vegyük ki, tegyük rá a szószt és a feltéteket, mérsékeljük a hőmérsékletet 200 fokra, majd addig süssük, ameddig szépen megpirul a teteje.

Pizzaszósz:


Fonnyasszuk meg az apró kockákra vágott hagymát kevés olajon. Közben 10-15 másodpercre tegyük a paradicsomokat forrásban lévő vízbe, majd hámozzuk meg és vágjuk apró kockára őket. Miután a hagyma megfonnyadt, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, a meghámozott és feldarabolt paradicsomokat, a fűszereket (oregánó, bazsalikom, majoranna) és a ketchupot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük 5 percig.

Feltétek:


Vágjuk vékony csíkokra a bacon szalonnát, majd egy kevés olajon pirítsuk meg kicsit. Miután megkentük a pizzaszósszal a tésztát, tegyük a sonka szeleket sorban egymás mellé, majd elszórtan tegyük fel a sült bacon csíkokat is. Végül szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Ihlette: http://www.nosalty.hu/recept/lisztmentes-pizza

1 megjegyzés: