2015. május 15., péntek

"Atkins édesség" #17 - Császármorzsa zabkorpával (szénhidrátszegény, diétás)

Ez a diétás császármorzsa egy újragondolt palacsinta recepttel indult... :) (Tudniillik, a császármorzsa palacsintatésztán alapul.) Amikor a palacsintatészta az első adagnál megadta magát, úgy döntöttem, hogy némi átalakítással csinálok belőle egy jó kis császármorzsát. A végeredmény egy nem csupán finom, hanem egyben szénhidrátszegény desszert (kb. 13 g ch / adag), ami akár édes főételként is megállja a helyét.

Hozzávalók (4 adag):

  • 7 dkg mandulaliszt
  • 7 dkg zabkorpa
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl víz
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál eritritol
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • Fél citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál vaj (1 evőkanál a tésztához, 1 evőkanál a sütéshez)

Elkészítés:

A lisztet, a zabkorpát, egy evőkanálnyi olvasztott vajat, a tejszínt és a vizet keverjük jól össze, majd hagyjuk állni legalább 1 órán át, hogy a zabkorpa kicsit megszívja magát. Közben keverjük habosra a tojások sárgáját az eritritollal, majd a pihentetés leteltével adjuk hozzá a zabkorpás keverékhez. Reszeljük bele a fél citrom héját, majd keverjük hozzá a vanília aromát is. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük habosra, majd egy fakanál segítségével óvatosan forgassuk bele a zabkorpás masszába.

Egy evőkanálnyi vajat olvasszunk meg egy nagyobb serpenyőben, majd öntsük bele a masszát. Közepes tűzön addig pirítsuk, amíg az alsó fele megbarnul. Ekkor 6-8 szeletre vágva fordítsuk meg, majd falapát segítségével szaggassuk kisebb darabokra. Végül - időnként megkeverve - pirítsuk az egészet szép aranybarnára. Pár perc pihentetés után porrá darált eritritollal (és esetleg egy kevés cukormentes lekvárral) tálaljuk.

Fontos:

Egy adag császármorzsa kb. 13 g szénhidrátot tartalmaz; ezért az Atkins diéta első szakaszában lévők fokozott figyelemmel, inkább a könnyebb napokon fogyasszák - elsősorban feltét nélkül. (Így is nagyon finom!)

Aki nem az első szakaszban jár (vagy kevésbé fontos számára a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése), kiegészítheti egy kis lekvárral, vagy még a sütés elején megszórhatja a masszát pár szem aszalt gyümölccsel (pl. meggyel vagy mazsolával). (Ez természetesen növeli a desszert szénhidrát-tartalmát.)

Én egy adaghoz egy evőkanálnyi natúr erdei feketegyöngy lekvárt tálaltam. (Ez a lekvár egy Aggtelekről származó natúr készítmény, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, adalékanyagot és tartósítószert.)

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése