2018. március 1., csütörtök

Hagymás-paradicsomos sertéskaraj diétás besamel mártással

Többségünk kedveli a tepsiben készülő húsokat, mert viszonylag kevés macerával, egyszerűen elkészíthetőek - ízesítésük ugyanakkor igen jól variálható. Ezt a bazsalikomtól és szerecsendiótól illatozó, paradicsommal és lilahagymával megrakott sertéskarajt a zabpehelyliszttel készülő besamel mártás teszi igazán pikánssá.


Hozzávalók:


  • 6 szelet sertéskaraj (ízlés szerint lehet csirkemell vagy csirkecomb filé)
  • 1 fej lilahagyma
  • 2-3 paradicsom
  • Bazsalikom
  • Kevés olaj
  • Vaj (a tepsi kikenéséhez)
Besamel mártáshoz:
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt
  • 5 dl tej
  • Só 
  • Bors
  • Szerecsendió

Elkészítés:


A megtisztított hússzeleteket klopfoljuk ki kissé, majd mindkét oldalukat sózzuk ízlés szerint. Kevés olajon egy serpenyőben fehéredésig pirítsuk a szeletek mindkét oldalát.

A besamel mártáshoz kezdjük el felforralni a tejet. Eközben egy másik edényben olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a zabpehelylisztet. Kézi habverővel folyamatosan kevergetve lassú tűzön pirítsuk az egészet 2-3 percig. Adjuk hozzák a forró tejet, majd keverjük csomómentesre. Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval, majd lassú tűzön főzzük forrástól számítva kb. 10 percig folyamatos keverés mellett.

Egy kisméretű kivajazott tepsiben (vagy jénai tálban) helyezzük el szépen egymás mellett a hússzeleteket. Borítsuk be a húsokat vékony paraicsomszeletekkel, szórjuk meg őket felkarikázott lilahagymával, és végül öntsük le az egészet a mártással. A tetejét hintsük meg bazsalikommal.

180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses módban 30 percig alufóliával letakarva, majd további 10-20 percig fólia nélkül süssük.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2018. február 1., csütörtök

Diétás lepcsánka / tócsni cukkinivel és sárgarépával

Ki ne szeretné a lepcsánkát? Akarom mondani: tócsni, macok, lapcsánka, recsege, lapótya, matutka, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, stb. Ahány táj, annyi elnevezés... Ám a fő alapanyag közös: a burgonya. S épp ezért ez az étel nehezen illeszthető be a szénhidrátszegény diétába. De itt jön egy finom csavar: használjunk krumpli helyett cukkinit, spékeljük meg az egészet egy kis sárgarépával, s már kész is a diétás változat!


Hozzávalók:


  • 1 db közepes cukkini
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál zabpehelyliszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Bors
  • Bazsalikom
  • Kevés olaj (a sütéshez)

Elkészítés:


A megtisztított, meghámozott sárgarépát, valamint az alaposan megmosott cukkinit reszeljük le nagylyukú sajtreszelőn, majd sózzuk be és jól keverjük össze a zöldségeket. Legalább fél órán át pihentessük a keveréket, hogy a cukkini levet engedhessen.

A pihentetést követően alaposan nyomkodjuk ki a zöldségek levét, majd adjuk hozzá a zabpehelylisztet és a felaprított fokhagymát, valamint ízesítsük sóval, borssal és egy kevés bazsalikommal. Kevés forró olajba kanállal szaggassunk kis gombócokat a masszából, majd lapítsuk le a lepcsnkákat, hogy jól átsüljenek. Közepes lángon mindkét oldalukat süssük készre - vigyázva arra, hogy csak pár perc sütés után fordítsuk meg őket, nehogy szétessenek.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Ihlette: http://napifittkonyha.blog.hu/2016/04/22/sargarepas_cukkini_tocsni

2018. január 8., hétfő

"Atkins édesség" #20 - Szénhidrátszegény piskóta mandulaliszttel

Búzalisztmentes, mellékízmentes, rugalmas és nagyon puha... nagyjából így lehet jellemezni pár szóval ezt a finom mandulás piskótát, mely a szénhidrátcsökkentett diétán lévők mentsvára lehet akkor, amikor támad az édesség iránti vágy. A teljes adag szénhidráttartalma mindössze 17g, ezért nemcsak önmagában fogyasztható nasiként, hanem tortalapként/süteményalapként is bátran használható például egy diétás túrókrémmel megtöltve.


Hozzávalók:

  • 5 púpos evőkanál mandulaliszt
  • 1 púpos evőkanál kókuszliszt (mandulaliszttel helyettesíthető)
  • 6 tojás
  • 2 teáskanál folyékony édesítőszer
  • Késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat: a fehérjét egy nagyobb tálban verjük kemény habbá, a sárgákat tegyük egy csészébe. A habhoz adjuk hozzá az édesítőszert, majd verjük tovább, hogy jól elkeveredjen. Adjuk hozzá egyenként a tojássárgákat, melyekkel szintén verjük további 4-5 percig. Végül fakanállal óvatosan forgassuk bele a habba a szódabikarbónával elkevert lisztet.

Öntsük a masszát sütőpapírral kibélelt tortaformába, és igazítsuk simára a tetejét. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. (A sütő ajtaját az első 10 percben semmiképp se nyissuk ki, mert tészta könnyen összeeshet.)

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2018. január 3., szerda

Kolbászos túrópogácsa

Számtalanszor asztalra - vagy éppen uzsonnástasakba - került már nálunk ez a villámgyorsan elkészíthető, végtelenül egyszerű "sós túrófánk", melyet az apró kolbászfalatkák tesznek igazán ínycsiklandozóvá. Nemcsak reggelire vagy vacsorára, de akár nasiként, vendégváróként is megállja a helyét.


Hozzávalók:


  • 250 g félzsíros túró
  • 3 evőkanál zabpehelyliszt
  • 2 tojás
  • Negyed kávéskanál só 
  • 50 g kolbász (csemege vagy csípős ízlés szerint) kis karikákra vagy kockákra vágva
  • Kevés olaj (a sütéshez)

Elkészítés:


Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban, majd kevés forró olajba kanállal szaggassunk kis gombócokat a masszából. Lapítsuk le a túrópogácsákat, hogy jól átsüljenek, majd közepes lángon mindkét oldalukat süssük készre.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Ihlette: http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2015/05/zabpelyhes-turos-puffancs.html