2015. március 17., kedd

Tejszínes bakonyi csirkeragu

A bakonyi módra módra készülő ételek sajátossága a füstölt szalonna, a habart paprikás mártás és a gomba ízkombinációjából ered. Sertés- vagy csirkehúsból is kiváló - én ezúttal csirkemellből készítettem; jó sűrűn, tejszínesen. Köretként némi főtt tojás tálalható mellé, vagy - kizárólag nem kezdő Atkinsesek - fogyaszthatják barna rizzsel is.



Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 5 dkg szalonna
  • 2,5 dl tejföl
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 csapott evőkanál liszt (én 1:2 arányban használtam lenmaglisztet és teljes kiőrlésű lisztet)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 csapott evőkanál őrölt paprika
  • Finomra szeletelt petrezselyem
  • Bors
  • Olaj


Elkészítés:

A szalonnát vágjuk apró kockákra vagy vékony csíkokra, majd egy evőkanál olajon pirítsuk meg egy kicsit. Adjuk hozzá az apró kockákra vágott hagymát és pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a megtisztított, vékony csíkokra vágott csirkemellet. Amikor a hús kissé megfehéredett, adjuk hozzá a megtisztított, vékony csíkokra vágott gombát is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, adjunk hozzá egy kis petrezselymet és őrölt pirospaprikát. Keverjük jól össze az egészet, majd öntsünk alá egy kis vizet és fedő alatt pároljuk puhára. Amikor elfőtte a levét, sűrítsük be a liszttel elkevert tejföllel (amit előzőleg egy kicsit fellazítottunk a később használandó tejszín egy részével), majd forraljuk fel. Végül folyamatos keverés mellett dúsítsuk a tejszínnel. Az újraforrást követően azonnal lehet tálalni.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése