Gyakorlatilag bármilyen pörkölt könnyedén beilleszthető az Atkins diétába - a köret az, amit érdemes jól megfontolni. Ez a nemesen egyszerű sertéspörkölt recept Horváth Ilona klaszikus szakácskönyjéből merítette az alapokat - abból a könyvből, amelynek segítségével generációk tanultak (és tanulnak meg ma is) főzni. Köretként néhány cikk főtt tojás nagyon jól illik hozzá, így nem kell aggódni a főtt tészta (vagy galuska/nokedli) magas szénhidráttartalma miatt.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéskaraj
- 2 evőkanál zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kis fej paradicsom
- 1 kis TV paprika fele
- Só
- 3 púpos kávéskanál pirospaprika
- Pirosarany
- Erős Pista
Elkészítés:
A megtisztított húst daraboljuk 2 cm-es kockákra. A hagymát vágjuk apróra, egy csipet sóval fonnyasszuk meg a zsírban, majd a tűzről levéve szórjuk meg pirospaprikával - vigyázva, hogy a paprika meg ne égjen, ezért a húst is azonnal adjuk hozzá. Kevergessük pár percig, hogy a hús minden oldalról átsüljön. Majd sózzuk meg és öntsünk rá annyi vizet, hogy a húst elfedje, s lefedve pároljuk.
Ha a vizet elfőtte, újra öntsünk hozzá - de egyszerre ne sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap, pedig a pörkölt rövid lében párolt hús. A sertéspörkölt főzési ideje kb. 1 óra. (Kuktában ugyan rövidebb idő alatt elkészíthető, de ezalatt a hagyma nem olvad szét, tehát a levet nem sűríti kellő mértékben, ezért nem ajánlatos benne főzni.)
Közben adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott paradicsomot és paprikát, illetve adjunk hozzá ízlés szerint egy kis pirosaranyat és Erős Pistát.
Ha a vizet elfőtte, s már majdnem puha, süssük zsírjára, pirítjuk le, kevergessük pár percig, majd kevés vízzel felöntve főzzük teljesen puhára. (A leve se túl híg, se túl sűrű ne legyen. A húst túl puhára ne főzzük, mert összeesik és nem gazdaságos a tálalása. Ha nem tálaljuk azonnal, a lábast helyezzük vízgőz fölé jól lefedve, hogy a leve el ne apadjon. Mély edényben tálaljuk, tetejét díszíthetjük karikákra vágott erős csöves zöldpaprikával.)
Köret gyanánk adagonként 1-2 db, cikkekre vágott főtt tojást ajánlok az Atkins-módszerrel fogyókúrázók számára.
Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)
Ha a vizet elfőtte, újra öntsünk hozzá - de egyszerre ne sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap, pedig a pörkölt rövid lében párolt hús. A sertéspörkölt főzési ideje kb. 1 óra. (Kuktában ugyan rövidebb idő alatt elkészíthető, de ezalatt a hagyma nem olvad szét, tehát a levet nem sűríti kellő mértékben, ezért nem ajánlatos benne főzni.)
Közben adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott paradicsomot és paprikát, illetve adjunk hozzá ízlés szerint egy kis pirosaranyat és Erős Pistát.
Ha a vizet elfőtte, s már majdnem puha, süssük zsírjára, pirítjuk le, kevergessük pár percig, majd kevés vízzel felöntve főzzük teljesen puhára. (A leve se túl híg, se túl sűrű ne legyen. A húst túl puhára ne főzzük, mert összeesik és nem gazdaságos a tálalása. Ha nem tálaljuk azonnal, a lábast helyezzük vízgőz fölé jól lefedve, hogy a leve el ne apadjon. Mély edényben tálaljuk, tetejét díszíthetjük karikákra vágott erős csöves zöldpaprikával.)
Köret gyanánk adagonként 1-2 db, cikkekre vágott főtt tojást ajánlok az Atkins-módszerrel fogyókúrázók számára.
Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése