2015. július 13., hétfő

Blogkóstoló 23. - Összefoglaló

Örömmel jelentem be, hogy sikeresen és eredményesen lezárult a 23. blogkóstoló! Mindenkinek köszönöm a részvételt! Szuper receptek cseréltek gazdát fantasztikus bloggerek és bloggerinák közreműködésével! :) Lássuk, ki mit sütött-főzött!


Gyors statisztikai érdekességek a 23. blogkóstolóról:


  • 30 jelentkezőből 28 küldte el a receptjét * (ld. a bejegyzés végén)
  • 28 beküldőtől összesen 31 recept érkezett
  • 31 receptből 20 valamilyen édesség vagy desszert volt

Akkor vágjunk is bele! :)

Két nagy csoportra osztottam a beérkezett recepteket. Diétás blog lévén az első csoportba azok a receptek tartoznak, amelyek szénhidrátszegények, és az Atkins diéta alatt is fogyaszthatóak. Örömmel láttam, hogy igen változatos fogyókúrás ételek készültek. Lássuk, melyek ezek:

I. Blogkóstoló 23. - Szénhidrátszegény receptek:


Kisildi zellerkrémlevest készített füstölt lazaccal (recept itt) Danadi konyhájából. A leves csökkentett mennyiségű vaj és tejszín hozzáadásával készült, és a chili teszi igazán izgalmassá.



Mézeskalács egy könnyű nyári levest választott Márti blogjáról. Zöldséglevest készített kölessel (recept itt). Míg az eredeti recept káposztával készült, Mézeskalács ezt borsóra cserélte, és elmondása szerint "jó barátságot kötött" a kölessel! :)



A levesek sorában utolsóként jöjjön az én ételem: cukkini krémlevest készítettem Szani konyhájából (recept itt). Máris az egyik kedvenc krémleves alapanyagommá vált a cukkini - úgy gondolom, hogy ez mindent elmond a receptről! :) Fantasztikus!




Márti szintén ezt az alapanyagot használta: cukkinis sajtos puffancsot készített sütőben, zsiradék nélkül (recept itt), amit a Tűpárna és Habverő blogról választott. Úgy gondolom, hogy a kép magáért beszél...! Biztos, hogy ki fogom próbálni ezt a receptet! :)



Lívia egy igazán látványos ételt készített, amelynek már a hozzávalóit olvasva is összefut a nyál az ember szájában: Böbe marengói csirke receptjét választotta (recept itt), ami egy kiadós és igencsak ínyenc étel.



Andi, az Aranytepsi blog írója pontosan ugyanazt a receptet választotta Csigabige blogjáról, amit én korábban: tonhalkrémet készített (recept itt). Hozzám hasonlóan Ő is egy kis majonézzel dúsította. Saját tapasztalatból tudom, hogy Isteni ez a szendvicskrém!



Andrea, a Sherpa Konyhája blog szerzője szintén egy cukkinis ételt választott az Aranytepsi c. blogról. Az alábbi cukkinis-szalonnás omlett (recept itt) az Atkins diéta alatt is bátran fogyasztható reggelire vagy vacsorára.



Az édesszájú diétázóknak kedvez Pitelány recepje, aki Gasztro Baráth oldaláról lisztmentes mandulás csokitortát készített (recept itt). A recept köles alapú és liszt felhasználása nélkül készül, így Pitelány speciális táplálkozási igényeinek is megfelel.



Pitelány egy másik izgalmas receptet is választott Gasztro Baráth oldaláról: ez a madártejben sült alma (recept itt). Habár nem az 1. fázisban, de az Atkins diéta későbbi szakaszaiban bátran fogyasztható.

Bogi egy szénhidrátszegény teás kekszet készített (recept itt) ChefTündértől, amely sem cukrot, sem lisztet nem tartalmaz. Az Atkins diétázóknak mindenképp érdemes lehet kipróbálni ezt az omlós nasit! :)


II. Blogkóstoló 23. - NEM szénhidrátszegény receptek:


A szénhidrátszegény ételeket követően a második csoportba azokat az ételeket soroltam, amelyek - bár nagyon ínycsiklandozóak, de - olyan alapanyagot tartalmaznak (cukor, liszt, burgonya, stb.), amelyek az Atkins életmódban kerülendők. (Olvasóim miatt fontosnak tartottam ezt a csoportosítást.) Nézzük ezeket a finomságokat! 

Sherpa Konyhájában készült egy másik étel is az Aranytepsi blogról: mégpedig borzas csirkefalatok (recept itt - nem Atkins diétás), amihez Andrea zöldbabfőzeléket tálalt. Különlegessége, hogy a bunda burgonyából készül.


Ildikó házi zsömlét készített (recept itt - nem Atkins diétás) Márti blogjáról. Ez a gyorsan elkészíthető zsömle csökkentett szénhidráttartalmú, hiszen a fehér liszt mellett teljes kiőrlésű lisztből és zabpehelyből készül a tésztája.


Nos, innen csupa édesség következik... :) Elsőként nézzük, mit készített Melinda Süni blogjáról. Ez a svéd citromtorta (recept itt - nem Atkins diétás) ugyan édesítőszer felhasználásával készült, liszt-tartalma miatt az Atkins diéta alatt kerülendő. De nagyon tetszik a recept, ezért már töröm is a fejem a liszt helyettesítésén... :)



Tortafüggő Marisz a Farkasélet c. blogról készített epres túrós rétest (recept itt - nem Atkins diétás). A recept egyedisége, hogy a hagyományos csavaró módszerrel ellentétben a réteslapok egymásra rakásával készül. Az eredetileg diabetikus recept ezúttal cukorral készült.



A Rendes Csajok blogjáról ezúttal Éva készített egy édességet: túró rudit őzgerinc formában (recept itt - nem Atkins diétás). Nos, úgy gondolom, ez a recept biztos siker bárkinél! :) A túró rudinak nem könnyű ellenállni!

Az alábbi fotót simán el tudnám képzelni egy pékség falán... Nagyon étvágygerjesztő Iza kéményseprő kiflije (recept itt - nem Atkins diétás), amit Brioche blogjáról készített. A kiflik kakaós krémmel vannak töltve... Mmm! :)


Ági egy műalkotást készített Teller-cake oldaláról. Olyan gyönyörű képeket töltött fel, hogy nem győztem csodálni őket... Az alábbi képen az újragondolt brownie-ja látható eper sorbettel (recept itt - nem Atkins diétás).




Bloggeranyó keksz szalámit (recept itt - nem Atkins diétás) készített Konyhavirtuóz oldaláról. Olgis mellett úgy gondolom, sok családban nagy kedvenc ez az édesség - ki keksz szaláminak hívja, ki pedig keksztekercsnek! :)


Zsuzsi banános karamellás csokitortát készített (recept itt - nem Atkins diétás) Sherpa konyhájából. Hosszú morfondírozást követően végül a zöldséges csodaszép banánjai adták meg az utolsó löketet, hogy ez a gyönyörű torta készülhessen el. :)



Rendesné Ági szintén egy látványos finomságot készített lányával útravalóként egy versenyre. A Kisildi blogjáról választott csokis pöffeteg (recept itt - nem Atkins diétás) egy nagyon-nagyon csokis - és biztos nagyon-nagyon finom - aprósütemény. S íme a csodás fotó hozzá:



A blogkóstoló alatt készült még egy citromos édesség. Teller-cake citromos-mákos koszorút készített (recept itt - nem Atkins diétás) Bogi (Vöröskaktusz) blogjáról. A mellékelt fotó olyan étvágygerjesztő, hogy még azok is méltán megkívánják ezt a süteményt, akik nem szeretik a mákot! :)



Konyhavirtuóz szénhidrátcsökkentett zabpelyhes csokis kekszet (recept itt - nem Atkins diétás) készített Melinda oldaláról. A forduló több receptjéhez hasonlóan ez a sütemény is útravalóként készült egy kirándulás alkalmával. :)


Süni Okki blogjáról készített egy "kétszintű epreske" (recept itt - nem Atkins diétás) névre keresztelt süteményt. Tapasztalatai szerint ez egy igazán egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor nagyon finom és látványos édesség.


ChefViki olyan ételt készített Tortafüggő Marisz oldaláról, amely mellett nehéz lenne szó nélkül elmenni: kalocsai paprikás kacsi (kalács) (recept itt - nem Atkins diétás). A kalocsai paprikával töltött kalács "édeskés, mintha lekvár lenne, mégis ott a paprika íze a foszlós kalácstésztában" - írja Viki.


"A szükség törvényt bont" elv alapján ChéfTündér egy villámgyors kávés szeletet (recept itt - nem Atkins diétás) választott Bloggeranyótól, melyet mikróban egyszerűen el lehet készíteni. Köszönöm, hogy a kevés időd ellenére aktívan részt vettél a játékban! :)


Szani konyhája egy szilvalekváros szelettel (recept itt - nem Atkins diétás), melyet ChefTündér oldaláról választott. Ezt az egyszerű és gyors (és nem maszatos) süteményt egy falunapra készítette Szani a lánya táncos csapatának. :)



Boginak, a Vöröskaktuszblog szerzőjének hála még egy brownie szerepel a 23. blogkóstoló palettáján: egy "belül ragacsos, kívül ropogós" karamellás brownie (recept itt - nem Atkins diétás), amit Konyhavirtuóz blogjáról készített. Ez kép több, mint étvágygerjesztő... és Bogi szemléletes írása tökéletes ajánlólevél mindkettejük blogjához! :)


Gyermekkorom egyik kedvenc édességét készítette el Brioche, Éva blogjáról: rákóczi túrós (recept itt - nem Atkins diétás). Ahogyan Ő és a barátnője, annak idején én sem tudtam ellenállni a porhanyós linzertésztán elterülő, házi baracklekvár, túrókrém és tojáshab ízes kombinációjának... :)


Epres-tejszínes pohárdesszertet készített Csigabige (recept itt - nem Atkins diétás) Ági blogjáról. Ez a könnyű, gyorsan elkészíthető édesség egy kedves, látványos, hűsítő vendégváró lehet a meleg napokon.


Erika gyermekkorát elevenítette fel, amikor Lívia blogjáról elkészítette ezt az islert (recept itt - nem Atkins diétás). Igazán különleges lehet a ribizlilekvárral, amit beletöltött.


Boglárka a vásárok nagy kedvencét, a törökmézet (recept itt - nem Atkins diétás) készítette el. Fontos szempont volt számára, hogy gluténmentes ételt készítsen - így változtatás nélkül tudta el-készíteni negyed óra alatt ezt az édességet - gyermekei nagy-nagy örömére.


Gratulálok minden játékos kedvű gasztrobloggernek! :) Csodás finomságokat hoztunk össze együtt! Bízom benne, hogy sok-sok fordulón keresztül tovább él még ez a játék. Köszönöm, hogy részt vettetek! S köszönöm még egyszer Boginak, alias Vöröskaktusznak, hogy megrendezhettem a 23. fordulót! 

Ki lesz a 24. blogkóstoló háziasszonya/házigazdája?


Végül, de nem utolsó sorban, ezennel szeretném átadni a stafétát a következő forduló háziasszonyának, aki nem más, mint:

Melinda, a habvero-fakanal.blogspot.hu írója


* Az elkövetkezendő fordulók sikeres lebonyolítása végett szeretném felhívni a figyelmet az alábbi problémára. Nagyon sajnálom, hogy 2-en nem küldték el a választott receptet. Valószínűleg jó okuk volt erre, ezt nem is akarom firtatni. Viszont, ha időben jelezték volna, hogy nem tudnak részt venni a játékban, akkor találtunk volna megoldást, és nem lett volna olyan blog, akitől senki nem főzött volna. Sajnos az egyik én vagyok - de a másik blogot jobban sajnálom, aminek a szerzőjétől a mulasztó blogger nevében is elnézést kérek! Ezt elkerülendő, a jövőben tényleg csak olyan jelentkezzen a blogkóstolóra, aki végig is csinálja, mert ezzel nem elsősorban a blogkóstoló kiírójának, hanem a kisorolt partnerblognak okozunk kellemetlenséget. Köszönöm - és elnézést ezért a kis monológért, de fontosnak tartottam erre felhívni a figyelmet, hiszen ezért is csúszott az összefoglaló.

2015. június 28., vasárnap

Cukkini krémleves - 23. blogkóstoló

Ez a cukkini krémleves egy szombati ebéd alkalmával készült. Olyan kellemesen ízletes, hogy azonnal el is fogyott - s legnagyobb meglepetésemre még azok is finomnak találták, akiknek fenntartásai voltak a cukkinivel szemben. :) Ezt a gyorsan és egyszerűen elkészíthető levest az általam kiírt 23. Blogkóstoló keretein belül készítettem el. A számomra kisorsolt gasztroblog Szani Konyhája volt. A rengeteg étvágygerjesztő desszert között bukkantam rá erre az alacsony szénhidrát-tartalmú, Atkins diétába is beilleszthető cukkini krémleves receptre, aminek nagyon megörültem, hiszen már rég ki akartam próbálni ezt az ételt. Szuper recept; csupán annyit módosítottam rajta, hogy tejföl helyett tejszínnel dúsítottam, és metélőhagyma helyett petrezselyemmel szórtam meg. :)


Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 húsleves kocka 
  • 1 csapott evőkanál ételízesítő
  • Bors
  • 1,5 dl tejszín 
  • Petrezselyem
  • Tálaláshoz: reszelt sajt, pirított bacon szalonna

Elkészítés:

Kockázzuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát. A cukkinit hámozzuk meg (ha nem zsenge már, akkor távolítsuk el a közepét a magokkal), majd vágjuk kisebb kockákra. A zöldségeket tegyük egy lábasba, majd engedjük fel 1-1,2 dl vízzel. Tegyük bele a leveskockát és az ételízesítőt, majd ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Addig főzzük, míg a zöldségek jól megpuhulnak. Ha kész, botmixer segítségével turmixoljuk össze, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt. Főzzük fel ismét, majd hintsük meg egy kevés petrezselyemmel. Tálaljuk reszelt sajttal és pirított bacon szalonnával.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. június 4., csütörtök

Paradicsomsaláta

Az alábbi fűszeres paradicsomsaláta alig negyed óra alatt összedobható, és némi pihentetést követően máris fogyasztható. Ez a nemesen egyszerű saláta a maga pikáns ecetes dresszingjével semmilyen különleges hozzávalót nem igényel. A szénhidrátcsökkentett étrendben elsősorban sült húsok mellé ajánlom köretként.


Hozzávalók:

  • 5-6 db paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 teáskanál eritritol
  • 1 dl víz
  • Metélőhagyma
  • Bazsalikom
  • Majoránna
  • Só 
  • Bors

Elkészítés:

A megtisztított paradicsomokat kockázzuk fel, majd tegyük egy tálba és sózzuk meg. Hagyjuk állni, s  közben készítsük el az ecetes dresszinget. A hagymát vágjuk apró kockákra, majd egy kis tálkában keverjük hozzá az olíva olajat, az ecetet, az eritritolt, a vizet, valamint adjunk hozzá ízlés szerint metélőhagymát, bazsalikomot, majoránnát, sót és borsot. A dresszinget öntsük a paradicsomra, majd óvatosan keverjük össze. Hűtőben hagyjuk állni min. 15 percig, hogy összeérjenek az ízek.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. június 3., szerda

Karfiolpüré - szénhidrátszegény alternatíva krumplipürére

A karfiolpüré egy nagyszerű, egészséges helyettesítője lehet a burgonyapürének. Kiváló húsok mellé köretként. Tekintve azonban, hogy a karfiol íze intenzíven érződik ebben az ételben, elsősorban azoknak ajánlom ezt a pürét, akik szeretik a karfiolt. :)

További nagyon finom zöldségpürék:
3 egészséges alternatíva krumplipürére (szénhidrátszegény burgonyapüré helyettesítők)



Hozzávalók:


  • 1 fej karfiol 
  • 4-5 dkg parmezán sajt
  • 2 evőkanál 20%-os tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 2 teáskanál metélőhagyma
  • 3 evőkanál olíva olaj 
  • Só 
  • Bors 


Elkészítés:

A megtisztított karfiolt törjük kisebb darabokra, majd tegyük bő, forrásban lévő, enyhén sós vízbe és pároljuk 6-8 percig. A főtt karfiolokat tésztaszűrővel alaposan csepegtessük le, majd öntsük át egy tábla. Adjuk hozzá a tejszínt, az olíva olajat, a sajtot, a metélőhagymát és a finomra aprított fokhagymát, valamint ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Botmixer segítségével turmixoljuk össze úgy, hogy nagyjából homogén állagú pürét kapjunk.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. május 30., szombat

Ecetes jégcsapretek saláta sárgarépával

A jégcsapretek fogyasztása - emésztést segítő, illetve enyhe vízhajtó hatása miatt - fogyókúrázóknak, diétázóknak kifejezetten ajánlott. E jótékony hatások mellett a jégcsapretek kalóriaszegény, ugyanakkor magas a rosttartalma. Emellett A-, B- és C-vitaminban, illetve kalciumban, vasban és foszforban gazdag. Íme egy jégcsapretek saláta recept, amely segít beilleszteni ezt a fontos zöldséget az étrendünkbe:




Hozzávalók:

  • 1 közepes jégcsapretek
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1-2 evőkanál eritritol
  • 1 evőkanál morzsolt petrezselyem
  • Bors

Elkészítés:


Hámozzuk meg a jégcsapretket és a sárgarépát, majd nagylyukú sajtreszelőn reszeljük le őket. Egy tálkában keverjük össze az olívaolajat, az ecetet, a citromlevet, a finomra aprított fokhagymát és az eritritolt, majd öntsük a zöldségekhez. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd szórjuk meg petrezselyemmel. Hűtőben hagyjuk állni min. 15 percig, hogy összeérjenek az ízek.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. május 29., péntek

"Atkins édesség" #19 - Diós brownie szénhidrátszegényen

Ezt a diétás diós brownie-t lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatja mindenki - beleértve a szénhidrátcsökkentett / Atkins étrendet folytatókat is. Egy szelet szénhidráttartalma csupán 2,1 g (a kalória tartalma is alig több, mint 200 g); így ezzel a süteménnyel nem kell lemondania az édes falatokról a fogyókúrázóknak sem!


Hozzávalók:


  • 100 g magas kakaótartalmú (min. 70%-os), hozzáadott cukrot nem tartalmazó étcsokoládé
  • 200 g teavaj
  • 3 evőkanál eritritol
  • 4 egész tojás
  • 30 g mandula liszt
  • 1 dl víz
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 100 g dióbél
  • Margarin (a tepsi kikenéséhez)


Elkészítés:

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 180 fokra; illetve kenjünk ki egy kisebb méretű tepsit margarinnal.

A durvára tört csokoládét vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk meg. Ezután tegyük félre, és hagyjuk hűlni. Ezalatt robotgép segítésével keverjük krémesre a teavajat az eritritollal, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat is. Öntsük hozzá a lehűlt csokoládét, majd keverjük jól össze. Adjuk hozzá a mandulalisztet, a vizet és a vanília aromát, illetve édesítsük még némi eritritollal, ha szükséges. Addig keverjük, míg szép, homogén masszát nem kapunk.

Öntsük bele a kivajazott tepsibe, simítsuk el a tetejét. majd szórjuk meg a kis darabokra tört dióval. Légkeveréses módban süssük kb. 20-25 percig. 16 szelet lesz belőle.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. május 26., kedd

Ínyenc snack saláta (baconos-sonkás friss saláta főtt tojással)

Ez a saláta ismerős lehet a McDonald's salátakínálatában jártas olvasók számára. Talán ez a legkevesebb - kb. 5 g - szénhidrátot tartalmazó étel - az egyébként egészségesnek nem nevezhető - kínálatukban. Az ötlet viszont jó, és könnyedén kivitelezhető otthon. A pirított baconnel, sonkával és főtt tojással gazdagított saláta akár egy könnyű ebédként is megállja a helyét.



Hozzávalók (2 adag):

  • 6 szelet bacon
  • 6 szelet sonka
  • 2 db főtt tojás
  • 1 db paradicsom
  • 1/4 kígyóuborka
  • Kb. 150 g vegyes salátakeverék
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A vékony csíkokra vágott bacon szalonnát zsiradék hozzáadása nélkül pirítsuk meg. Közben a sonkát is csíkozzuk fel, a főtt tojást pedig vágjuk cikkekre.

Ezután nincs más hátra, mint egy tálkát kibélelni az apró darabkákból álló salátakeverékkel, majd ízlés szerint hozzáadni a sonkát, a pirított bacont, a tojást, valamint az uborkaszeleteket és a paradicsom cikkeket. Végül szórjuk meg az egészet reszelt sajttal.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. május 25., hétfő

Blogkóstoló 23. - Sorsolás

Kedves játékos kedvű gasztrobloggerek! :) A 23. Blogkósoltó sorsolása megtörtént, melynek eredménye az alábbiakban látható. Mint ahogy korábban már megszokhattuk, mindenkinek a listán alatta szereplő blogról kell sütnie, főznie valamit - a lista végén szereplő bloggernek az első helyen szereplő oldalról. 

A legfontosabbak dióhéjban:

Beküldési határidő:

2015. június 28. (vasárnap) 23:59


A bejegyzésekre mutató linkeket kérlek, 
szenhidratnelkul@gmail.com e-mail címre küldjétek!

(Ugyanebben az e-mail-ben jelezzétek kérlek,
ha szívesen lebonyolítanátok a következő fordulót.)



23. Blogkóstoló - Sorsolás:


  1. Konyhavirtuóz
  2. Melinda
  3. Süni
  4. Okki
  5. Tímea
  6. Éva
  7. Ágnes
  8. Kisildi
  9. Danadi
  10. Atkins Recepttár
  11. Annamária
  12. Chef Viki
  13. Tortafüggő Marisz
  14. Boglárka
  15. Mézeskalács
  16. Marti M
  17. Lívia
  18. Böbe
  19. Ildikó
  20. Márti
  21. Pitelány
  22. Zsuzsanna
  23. Sherpa Konyhája
  24. Andrea
  25. Csigabige
  26. Ági
  27. Teller-cake
  28. Bogi
  29. ChéfTündér
  30. Olgis 

(Ha netán valaki kimaradt, jelezze felém!)

Nagyon várom minden gasztroblogger/gasztrobloggerína alkotását! :)
Kellemes főzőcskézést. jó játékot kívánok!

A lényeg még egyszer:

Beküldési határidő:

2015. június 28. (vasárnap) 23:59


A bejegyzésekre mutató linkeket kérlek, 
szenhidratnelkul@gmail.com e-mail címre küldjétek!

(Ugyanebben az e-mail-ben jelezzétek kérlek,
ha szívesen lebonyolítanátok a következő fordulót.)


2015. május 23., szombat

Tejfölös uborkasaláta

A tejfölös uborkasaláta az Atkins diéta - és más szénhidrátcsökkentett étrend - alatt kiváló köret sült húsok mellé. Az uborka-só-tejföl kombinációból percek alatt összedobható saláta egy kevés fokhagyma és bors hozzáadásával még pikánsabbá tehető.


Hozzávalók:


  • 1 kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • Bors
  • 2 dl tejföl


Elkészítés:


A gondosan megmosott uborkát uborkagyalu segítségével vágjuk vékony karikákra. Adjuk hozzá a finomra aprított fokhagymát, majd alaposan sózzuk be. Kb. 30 percig hagyjuk állni, hogy levet ereszthessen. Ez idő leteltével keverjük a tejfölt az uborkához, majd ízlés szerint ízesítsük sóval egy pici frissen őrölt borssal. (Az uborka levét leönteni nem szükséges, mert így a vitaminok a salátában maradnak, és a tejfölös dresszing is lucskosabb lesz.) Tálaláskor hintsük meg egy kevés pirospaprikával díszítésként.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. május 22., péntek

Négysajtos csirkemell (csirke quattro formaggi mártással)

Az Olaszországot idéző, illatos négysajtos csirkemell (quattro formaggi szósszal) egy nagyon egyszerű, ámde annál izgalmasabb ízvilágú étel. Olyan omlós, hogy az első falat után azon kaphatjuk magunkat, hogy szinte szétolvad a szánkban a husi... Köretként párolt zöldségek vagy zöldségpürék (pl. zellerpüré) illenek hozzá.


Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé 
  • 25-30 dkg sajt vegyesen, pl.:
    • 10 dkg trappista sajt (reszelve)
    • 10 dkg edami sajt (reszelve)
    • 5 dkg füstölt sajt (reszelve)
    • 3 dkg márvány sajt (reszelve)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejszín
  • Só 
  • Bors
  • Szerecsendió 
  • Kakukkfű 
  • Olaj vagy zsír

Elkészítés:

A megtisztított csirkemellet vágjuk vékony szeletekre. Klopfoljuk ki kissé a hússzeleteket, majd ízesítsük őket sóval, borssal ízlés szerint. Helyezzük a szeleteket olajjal vagy zsírral kikent tepsibe szorosan egymás mellé. 

Közben készítsük el a sajtmártást. A finomra aprított fokhagymát egy evőkanálnyi olajon dinszteljük meg (nagyon rövid ideig), majd adjuk hozzá a tejszínt. Miután felforrósodott a tejszín, adjuk hozzá a reszelt sajtokat, majd addig kevergessük, amíg el nem olvadnak a sajtok és homogén mártást nem kapunk. Ekkor ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel ízlés szerint. 

Végül öntsük a sajtmártást a csirkemell szeletekre. 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses módban, alufólia alatt süssük kb. 40 percig.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. május 21., csütörtök

Pikáns sárgarépa krémleves gyorsan, egyszerűen

Ezt az izgalmas fűszerezésű sárgarépa krémlevest garantáltan fogja szeretni az is, aki egyébként nem rajong a sárgarépáért. A hagyományos krémlevesek közül nem csak élénk sárga színével tűnik ki, hanem a curry-koriander-gyömbér hármasának köszönhetően intenzív ízvilága is egyedivé teszi. Különlegesen finom, ráadásul nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.


Hozzávalók (2-3 adag):


  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 pici (vagy egy fél) fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dl víz
  • 1 db erőleves kocka
  • 1,5 dl tejszín
  • Bors
  • Fél evőkanál morzsolt koriander levél
  • Fél evőkanál curry por
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • Bacon szalonna szeletek (szeletekben vagy vékony csíkokra vágva)
  • Reszelt sajt


Elkészítés:


A megtisztított, megpucolt sárgarépákat és a vöröshagymát vágjuk kis kockákra, a fokhagymát pedig aprítsuk finomra. Tegyük fel főni a zöldségeket 4 dl vízben. Adjuk hozzá a leveskockát is. Fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor botmixer segítségével turmixoljuk össze, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt. Ízesítsük ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, valamint adjuk hozzá a koriandert, a curry port és a gyömbért. Forraljuk jól össze, majd tálaljuk reszelt sajttal és pirított bacon szalonnával.

Hogy vegyek koriander levelet?

Saját tapasztalataim szerint az áruházakban elérhető "hagyományos" fűszermárkák (Horváth Rozi, Lucullus, Kotányi, stb.) kínálatából hiányzik a koriander levél (lehet, hogy van - én nem találtam...). Koriander magot lehet kapni szinte bárhol, de eltérő íze miatt ez nem helyettesíti a levelet. Bio- és gyógynövény boltokban érdemes ezt a fűszert keresni - én is egy ilyen üzletben vettem a képen látható morzsolt koriander levelet.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)