2015. május 21., csütörtök

Pikáns sárgarépa krémleves gyorsan, egyszerűen

Ezt az izgalmas fűszerezésű sárgarépa krémlevest garantáltan fogja szeretni az is, aki egyébként nem rajong a sárgarépáért. A hagyományos krémlevesek közül nem csak élénk sárga színével tűnik ki, hanem a curry-koriander-gyömbér hármasának köszönhetően intenzív ízvilága is egyedivé teszi. Különlegesen finom, ráadásul nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.


Hozzávalók (2-3 adag):


  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 pici (vagy egy fél) fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dl víz
  • 1 db erőleves kocka
  • 1,5 dl tejszín
  • Bors
  • Fél evőkanál morzsolt koriander levél
  • Fél evőkanál curry por
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • Bacon szalonna szeletek (szeletekben vagy vékony csíkokra vágva)
  • Reszelt sajt


Elkészítés:


A megtisztított, megpucolt sárgarépákat és a vöröshagymát vágjuk kis kockákra, a fokhagymát pedig aprítsuk finomra. Tegyük fel főni a zöldségeket 4 dl vízben. Adjuk hozzá a leveskockát is. Fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor botmixer segítségével turmixoljuk össze, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt. Ízesítsük ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, valamint adjuk hozzá a koriandert, a curry port és a gyömbért. Forraljuk jól össze, majd tálaljuk reszelt sajttal és pirított bacon szalonnával.

Hogy vegyek koriander levelet?

Saját tapasztalataim szerint az áruházakban elérhető "hagyományos" fűszermárkák (Horváth Rozi, Lucullus, Kotányi, stb.) kínálatából hiányzik a koriander levél (lehet, hogy van - én nem találtam...). Koriander magot lehet kapni szinte bárhol, de eltérő íze miatt ez nem helyettesíti a levelet. Bio- és gyógynövény boltokban érdemes ezt a fűszert keresni - én is egy ilyen üzletben vettem a képen látható morzsolt koriander levelet.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése