Hozzávalók (4 adag):
- 7 dkg mandulaliszt
- 7 dkg zabkorpa
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl víz
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 5 evőkanál eritritol
- 1 teáskanál vanília aroma
- Fél citrom reszelt héja
- 2 evőkanál vaj (1 evőkanál a tésztához, 1 evőkanál a sütéshez)
Elkészítés:
A lisztet, a zabkorpát, egy evőkanálnyi olvasztott vajat, a tejszínt és a vizet keverjük jól össze, majd hagyjuk állni legalább 1 órán át, hogy a zabkorpa kicsit megszívja magát. Közben keverjük habosra a tojások sárgáját az eritritollal, majd a pihentetés leteltével adjuk hozzá a zabkorpás keverékhez. Reszeljük bele a fél citrom héját, majd keverjük hozzá a vanília aromát is. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük habosra, majd egy fakanál segítségével óvatosan forgassuk bele a zabkorpás masszába.Egy evőkanálnyi vajat olvasszunk meg egy nagyobb serpenyőben, majd öntsük bele a masszát. Közepes tűzön addig pirítsuk, amíg az alsó fele megbarnul. Ekkor 6-8 szeletre vágva fordítsuk meg, majd falapát segítségével szaggassuk kisebb darabokra. Végül - időnként megkeverve - pirítsuk az egészet szép aranybarnára. Pár perc pihentetés után porrá darált eritritollal (és esetleg egy kevés cukormentes lekvárral) tálaljuk.
Fontos:
Egy adag császármorzsa kb. 13 g szénhidrátot tartalmaz; ezért az Atkins diéta első szakaszában lévők fokozott figyelemmel, inkább a könnyebb napokon fogyasszák - elsősorban feltét nélkül. (Így is nagyon finom!)
Aki nem az első szakaszban jár (vagy kevésbé fontos számára a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése), kiegészítheti egy kis lekvárral, vagy még a sütés elején megszórhatja a masszát pár szem aszalt gyümölccsel (pl. meggyel vagy mazsolával). (Ez természetesen növeli a desszert szénhidrát-tartalmát.)
Én egy adaghoz egy evőkanálnyi natúr erdei feketegyöngy lekvárt tálaltam. (Ez a lekvár egy Aggtelekről származó natúr készítmény, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, adalékanyagot és tartósítószert.)
Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése