A krumplipüré helyettesítésére gondolván legtöbbünknek talán a karfiolpüré juthat eszébe... Ez egy nagyszerű megoldás lenne, sokan azonban - a családom férfitagjait is beleértve - nem rajonganak ezért a zöldségért, ezért ennek felhasználása nélkül készültek az alábbi színes és különlegesen finom köretek.
A pasztinák a zellerfélék családjába tartozó, a sárgarépával rokon gyökérzöldség, amely kiváló alternatívája a burgonyának. Gyökere a petrezselyemnél gazdaságosabb, édeskés, sima felületű és fűszeres ízű. Sárgarépával vegyítve igazán különleges, finom, édesen fűszeres püré készíthető belőle - habár ízvilága és színe alapján kevésbé hasonlít a hagyományos krumplipüréhez.
Tapasztalataim szerint a brokkoli - a karfiolhoz hasonlóan - egy igen megosztó zöldség. Aki azonban szereti a brokkolival készülő ételeket, ezt a pürét is imádni fogja! Fűszeres íze és élénk zöld színe ugyan eltér a hagyományos burgonyapürétől; ám ettől függetlenül nagyon jól illik húsok mellé köretként.
Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)
1. Zsályás zellerpüré | 2. Pasztinákos répapüré | 3. Krémes brokkolipüré
1. Zsályás zellerpüré
Mind megjelenésében, mind ízvilágában ez áll a legközelebb a hagyományos burgonyapüréhez. A tejszínnek és a vajnak köszönhetően krémes és lágy állagú ez a zöldségpüré, és harmonikus fűszerezése révén nem erőteljes benne a zeller íze. Véleményem szerint tökéletesen helyettesíti a krumplipürét. :)
Hozzávalók:
- 1 nagy fej zellergumó
- 1 pici (vagy egy fél) fej vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál teavaj
- 2 evőkanál 20%-os tejszín
- 0,5-1 evőkanál morzsolt zsálya
- 1 evőkanál ételízesítő
- Só
- Bors
Elkészítés:
Hámozzuk meg a zellert, majd vágjuk kisebb kockákra. A vöröshagymát is kockázzuk fel, a fokhagymát pedig aprítsuk finomra. Tegyük a zöldségeket bő, forrásban lévő, ételízesítős vízbe, és főzzük kb. 30 percig (amíg a zeller jó puha és villával könnyedén vágható lesz). Miután megfőtt, egy fedő segítségével öntsük le a megmaradt lét. Adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk össze. Keverjük hozzá a zsályát, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal.
2. Pasztinákos répapüré
A pasztinák a zellerfélék családjába tartozó, a sárgarépával rokon gyökérzöldség, amely kiváló alternatívája a burgonyának. Gyökere a petrezselyemnél gazdaságosabb, édeskés, sima felületű és fűszeres ízű. Sárgarépával vegyítve igazán különleges, finom, édesen fűszeres püré készíthető belőle - habár ízvilága és színe alapján kevésbé hasonlít a hagyományos krumplipüréhez.
Hozzávalók:
- 2 közepes pasztinák
- 2 közepes sárgarépa
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál morzsolt kakukkfű
- 1 evőkanál ételízesítő
- Só
- Bors
Elkészítés:
Hámozzuk meg a pasztinákokat és a sárgarépákat, majd vágjuk őket kis kockákra. Tegyük a zöldségeket bő, forrásban lévő, ételízesítős vízbe, és kb. 15 perc alatt főzzük puhára őket. Miután megfőttek, egy fedő segítségével öntsük le róluk a megmaradt levet. Adjuk hozzá az olíva olajat, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk össze. Keverjük hozzá a kakukkfüvet, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal.
3. Krémes brokkolipüré
Tapasztalataim szerint a brokkoli - a karfiolhoz hasonlóan - egy igen megosztó zöldség. Aki azonban szereti a brokkolival készülő ételeket, ezt a pürét is imádni fogja! Fűszeres íze és élénk zöld színe ugyan eltér a hagyományos burgonyapürétől; ám ettől függetlenül nagyon jól illik húsok mellé köretként.
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli (vagy kb. 40-50 dkg mirelit brokkoli)
- 1 pici (vagy egy fél) fej vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál ételízesítő
- Só
- Bors
- Szerecsendió
- 1 csapott evőkanálnyi teavaj
Elkészítés:
A megtisztított, rózsáira szedett brokkolit, a felkockázott vöröshagymát és a finomra aprított fokhagymát tegyük fel főni 2 dl liter ételízesítős vízben. Adjunk hozzá ízlés szerint sót, borsot és szerecsendiót. Forraljuk jól össze úgy, hogy a főzés végére a levét elfője. Amikor a zöldségek megpuhultak, keverjük bele a vajat, majd botmixer segítségével turmixoljuk össze.Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése