2015. február 27., péntek

Fasírtgolyó szénhidrát nélkül, egyszerűen

Ez egy egyszerű fasírt recept, amely szinte 0 g szénhidrátot tartalmaz. Tökéletes ebédre vagy vacsorára Atkins diétázók számára. Nagyon finom bármilyen zöldsalátával, de kaszinótojás mellé is ajánlom!


Hozzávalók:


  • 1 kg darált sertéshús
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • Bors
  • Pirospaprika

Elkészítés:

Dolgozzuk jól össze a darált húst, a finomra zúzott fokhagymát, a tojást és a fűszereket (1 csipet őrölt köménymag, só és bors ízlés szerint, valamint egy pici pirospaprika - csak azért, hogy szebb színe legyen a fasírtnak). Miután jól összedolgoztuk az alapanyagokat, gyúrjunk belőle ping-pong labda nagyságú golyókat, majd bő forró olajban 8 percig süssük őket.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. február 26., csütörtök

Kaszinótojás

A kaszinótojás kiváló köret az Atkins diéta alatt, hiszen minimális szénhidrátot tartalmaz, és - véleményem szerint - nemcsak hidegtálaknak lehet szerves része, hanem sült húsok, fasírtok mellé is nagyszerű. Ez a recept a "kisebbik nagytesómtól" szállt rám - mindig eszembe jut róla! :) 





Hozzávalók (20 db kaszinótojáshoz):


  • 10 tojás
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 dkg margarin
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 teáskanál petrezselyem (szeletelt)
  • Bors
  • Pirosarany (díszítéshez)

Elkészítés:

Főzzük meg, majd pucoljuk meg a tojásokat. Hosszában vágjuk félbe őket, majd egy kiskanállal kaparjuk ki a sárgájukat. Tegyük egy tálkába a tojássárgákat, törjük össze villával, majd adjuk hozzá a mustárt, a margarint, a majonézt, a tejfölt és a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd dolgozzuk jól össze a masszát. Amikor sikerült homogén masszát kikeverni, kanalazzuk vissza a masszát a tojásfehérjékbe. Tálaláskor díszítsük egy kis petrezselyemmel és egy pötty pirosarannyal.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. február 25., szerda

"Atkins édesség" #5 - Tiramisu pohárkrém, avagy szénhidrátszegény "hamis tiramisu" piskóta nélkül

Villámgyorsan és egyszerűen elkészíthető habos nyalánkság azok számára, akik az Atkins diéta alatt sem tudják nélkülözni az édesen krémes falatokat. A teljes krém mindössze 20 g szénhidrátot tartalmaz, amelyből 6 adag készíthető. Tehát egy pohárkrém csupán 3,3 g szénhidrátot tartalmaz.



Hozzávalók:


  • Fél dl erős feketekávé (vagy 3 teáskanál instant kávé fél dl forró vízben feloldva)
  • 1 teáskanál rum aroma
  • 4 dl cukrozatlan tejszín
  • 6 dkg eritritol (legjobb, ha por állagú)
  • 25 dkg mascarpone
  • Cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A kávéhoz adjuk hozzá a rum aromát, majd hagyjuk kihűlni. Ezalatt verjük kemény habbá a tejszínt az eritritollal. Amikor a kávé kihűlt, keverjük össze egy tálban a mascarponéval, majd adjuk hozzá a habot is és keverjük jól össze az egészet. Töltsünk meg pohárkákat vagy kisebb tálkákat félig a masszával, majd szórjunk rá kakaóport. Ezután tegyük tele a poharakat/tálkákat a masszával, majd min. 1 órára tegyük őket hűtőbe. (Ennek a középső kakaórétegnek főleg dekorációs célja van.) Némi hűtés után már fogyasztható is, de a legfinomabb másnap. Tálaláskor szórjuk meg a tetejüket kakaóporral.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. február 24., kedd

Gombás csirkemell sajtos-tejfölös mártással, bacontakaróval

Ez a rakott csirkemell egy különlegesen finom összeállítás, amely zöldségkörethez és egy kis barna rizshez is egyaránt jól passzol. Nemcsak ízletes és laktató, de nagyon mutatós is. A család biztosan értékelni fogja! :)


Hozzávalók:


  • 3 fél csirkemell filé
  • 20 dkg szeletelt csiperke gomba
  • Néhány szál újhagyma (ízlés szerint)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 tojás
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • Margarin (vagy vaj)
  • Delikát ételízesítő
  • Bors

Elkészítés:

Vágjuk kisebb darabokra a csirkemelleket, picit sózzuk meg őket, majd tegyük a hússzeleteket margarinnal vagy vajjal kikent jénai tálba (vagy tepsibe) szépen egymás mellé. Takarjuk be a húst szeletelt csiperke gombával, majd karikázzunk rá újhagymát ízlés szerint. Szórjuk meg a tetejét egy kevés delikáttal, majd öntsük le a sajtos tejfölös mártással, amely a következőképpen készül:

Mártás: Keverjük jól össze a kis pohár tejfölt, a tojásokat és a reszelt trappista sajtot. Pici sóval, borssal ízesítsük.

Miután a mártást a gombás-hagymás csirkére öntöttük, takarjuk be az egészet bacon szeletekkel. Előmelegített sütőben, alufólia alatt süssük 45-60 percig (sütőtől függően). Vegyük le a fóliát és pirítsuk addig, amíg a  bacon szép ropogósra  pirul.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. február 23., hétfő

Lisztmentes pizza karfiol-imádóknak

Tésztarajongóként nehéz a pizza utáni vággyal megküzdenie annak, aki Dr. Atkins módszerével próbál diétázni. Jó hír: itt egy "pizzatészta", ami liszt felhasználása nélkül készül! A legjobb frissen, melegen fogyasztani, amikor a paradicsom íze dominál; de később is különlegesen finom ez az étel, amikor már a karfiol-alapú "tészta" íze sokkal hangsúlyosabb. Megér egy próbát! :)




Hozzávalók:


Tészta


  • 1 közepes karfiol
  • 2 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 40 g reszelt parmezán (vagy Grana Padano) sajt
  • 40 g reszelt mozzarella

Pizzaszósz


  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál majoranna
  • 4 közepes paradicsom
  • 2 evőkanál ketchup
  • Bors
  • 2 evőkanál olaj

Feltétek


  • 150 g szeletelt sült karaj (vagy más sonka)
  • 100 g szeletelt bacon szalonna
  • 200 g reszelt sajt (trappista vagy mozzarella)
  • 1 evőkanál olaj
  • További feltét lehet: szalámi, kolbász, sült csirkemell csíkok, stb.


Elkészítés:


Tészta:


Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.

A megtisztított karfiolt törjük kisebb darabokra, majd tegyük forrásban lévő, enyhén sós vízbe és pároljuk 5 percig. A roppanósra főtt karfiolokat tésztaszűrővel alaposan csepegtessük le, majd öntsük az egészet kiöntjük egy tiszta konyharuha közepére és jól csavarjuk ki a felesleges vizet.

A kicsavart karfiolt tegyük egy nagyobb tálba, majd botmixer segítségével pürésítsük kicsit (amíg nem maradnak nagyobb darab karfiolok). Adjuk hozzá a 2 tojást, sajtokat, a fűszereket, illetve reszeljük bele a fokhagymákat. Sózzuk ízlés szerint. Robotgép segítségével jól keverjük össze a hozzávalókat.

Öntsük a masszát sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott tepsibe, majd fakanállal szépen igazítsuk el olyan vastagra, ahogy tetszik.

Légkeveréses módban süssük kb. 10 percig. Mikor elkezd pirulni, vegyük ki, tegyük rá a szószt és a feltéteket, mérsékeljük a hőmérsékletet 200 fokra, majd addig süssük, ameddig szépen megpirul a teteje.

Pizzaszósz:


Fonnyasszuk meg az apró kockákra vágott hagymát kevés olajon. Közben 10-15 másodpercre tegyük a paradicsomokat forrásban lévő vízbe, majd hámozzuk meg és vágjuk apró kockára őket. Miután a hagyma megfonnyadt, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, a meghámozott és feldarabolt paradicsomokat, a fűszereket (oregánó, bazsalikom, majoranna) és a ketchupot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük 5 percig.

Feltétek:


Vágjuk vékony csíkokra a bacon szalonnát, majd egy kevés olajon pirítsuk meg kicsit. Miután megkentük a pizzaszósszal a tésztát, tegyük a sonka szeleket sorban egymás mellé, majd elszórtan tegyük fel a sült bacon csíkokat is. Végül szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Ihlette: http://www.nosalty.hu/recept/lisztmentes-pizza

2015. február 20., péntek

Tojásrántotta gazdagon baconnel, virslivel

Kedves Atkinsesek és mindenki, aki a szénhidrát-bevitel csökkentésére törekszik! Mit szólnátok egy igazán tartalmas tojásrántottához reggelire vagy vacsorára? Neeem, nem a hagyományos hagymás tojásra gondolok; annál azért egy picit többre. Mivel több? Gyakorlatilag bármilyen húsfélével és sajttal, amit csak megkívánunk! Nézzünk egy összeállítást, ami az egyszerű rántottát egy villámgyorsan elkészíthető egytálétellé teszi!


Hozzávalók:


  • 6 tojás
  • 1 fej vörös- vagy lilahagyma
  • 4 db sajtos virsli
  • 100 g szeletelt bacon szalonna
  • Trappista sajt
  • Bors
  • 1 evőkanál olaj
  • Pirospaprika (tálaláshoz, díszítéshez)
  • Amit még bele lehet tenni: kolbászkarikák, sonkakockák, füstölt szalonna, gomba, paprika, paradicsom (mielőtt azonban a lecsó irányába kanyarítjuk a rántottát, azért figyeljünk oda, mert a zöldségek észrevétlenül megdobják az étel szénhidrát tartalmát)


Elkészítés:



Az apró kockákra vágott hagymát pirítsuk üvegesre kevés olajon, majd adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott bacont és azt nem túl szárazra süssük meg. Közben főzzük meg a virsliket, majd vágjuk őket vékony karikákra és adjuk a hagymás baconhöz. Pirítsuk tovább az egészet még néhány percig, amíg a virsli is enyhén megpirul. Ezalatt a tojásokat jól verjük fel egy tálkában, majd öntsük a serpenyőbe a többi hozzávalóra és jól süssük össze az egészet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. (A sóval vigyázzunk, mert a bacon jól megízesíti az egészet.) Tálaláskor szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal és pirospaprikával.

Tipp: Ha a gyomrunk számára megterhelő lenne ez az étel kenyér nélkül, javaslom, hogy 1-2 szelet rozsos Abonett kenyeret együnk mellé (ezt az Atkins diéta 1. szakaszában járók is fogyaszthatják, mert 3,2 g szénhidrátot tartalmaz szeletenként).

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)


2015. február 18., szerda

Tökéletes görög saláta

Íme a (szerintem) tökéletes görög saláta receptje! Ez az egyik kedvenc köretem sült húsok mellé. A képen nem látható olíva bogyó (mert mi nem vagyunk odáig érte...); de a hozzávalókban szerepel, hiszen az eredeti recept alapján ez épp oly' elengedhetetlen része a görög salátának, mint a feta sajt.


Hozzávalók:


  • 4 kisebb/közepes paradicsom
  • 1 kígyóuborka
  • 4 kis fej lilahagyma
  • 125 g feta sajt (vagy krémfehérsajt) 
  • 20 dkg olajbogyó


  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó


Elkészítés:



Kezdjük az öntettel! Keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet, a bazsalikomot és az oregánót. (Itt megjegyezném, hogy készítettem már csak oregánóval és csak bazsalikommal is - mindkettő működik. Szóval nem gond, ha éppen nincs otthon mindkettő.) Hűtőben hagyjuk állni egy órán át, hogy jól összeérjenek.

Közben a megtisztított zöldségeket vágjuk nagyobb kockákra, majd egy nagyobb tálban óvatosan keverjük őket össze. Adjuk hozzá a kimagozott olíva bogyókat is. A feta sajtot is vágjuk (vagy törjük) nagyobb darabokra majd óvatosan keverjük a zöldségekhez. Ezután öntsük az öntetet a salátára, majd keverjük (vagy inkább csak rázzuk) össze az egészet óvatosan. Tálaljuk frissen! (Ízlés szerint - és idő függvényében hagyhatjuk állni a kész salátát 1-2 órán át, úgy jobban összeérnek az ízek.)

Megjegyzés: A feta sajtot nem feltétlenül kell belekeverni a zöldségekbe - ízlés dolga. Tálalhatjuk a salátát úgy is, hogy az öntettel összekavart zöldségek tetejére helyezünk pár szelet fetát.

2015. február 17., kedd

"Atkins édesség" #4 - Rumos-kókuszos süti-falatkák pekándióval

Ez egy nagyon könnyen elkészíthető aprósütemény. Aki szereti a kókuszos finomságokat, imádni fogja! Még az Atkins diétások is elkészíthetik olykor-olykor, hiszen a teljes adag összesen kb. 23,4 g szénhidrátot tartalmaz (pekándióval együtt 37,2 g ch-t). 18 sütivel számolva ez mindössze 1,3 g szénhidrátot jelent darabonként (pekándióval együtt 2,1 g ch / db). 


Hozzávalók:


  • 80 g édesítetlen kókuszreszelék
  • 2,5 teáskanál eritritol 
  • 2 tojás fehérje 
  • 1 dl cukrozatlan tejszín
  • 1/3 teáskanál vanília aroma 
  • 1/3 teáskanál rum aroma 
  • 16-18 db pekándió vagy mandula (ahány darab süti lesz)

Elkészítés:


Keverjük össze a tejszínt az édesítővel és az aromákkal. Adjuk hozzá a kókuszreszeléket, majd keverjük jól össze. Hagyjuk állni 1 órán át. (Ha a keverék az 1 óra elmúltával száraznak látszik, akkor adjunk hozzá még egy kis tejszínt.) Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Verjük fel a tojásfehérjéket, majd óvatosan keverjük bele a kókuszos tejszínbe. Egy teáskanál segítségével készítsük kis kókusz halmokat egy kivajazott tepsire (nekem 18 db lett). Enyhén megnyomkodva tegyünk 1-1 pekándió (vagy mandula) szemet minden sütemény tetejére. Süssük addig, míg kicsit megbarnul (kb. 12-15 perc). Fogyasztás előtt hagyjuk a sütiket kihűlni

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. február 16., hétfő

"Atkins édesség" #3 - Diétás pekándiós sajttorta karamell réteggel (Knap Daniella különdíjas cukormentes országtortája alapján)

Habár a párom és én nem kifejezetten rajongunk a Valentin (avagy Bálint) napért; azért mégis úgy vagyunk vele, hogy ez is alkalom arra, hogy kicsit különlegesebbé tegyük a mindennapokat. Mivel a diétás életmód miatt nap, mint nap meg kell küzdenie az édesség utáni vággyal, úgy döntöttem, hogy idén egy olyan különleges süteménnyel lepem meg, amiből lelkiismeret furdalás nélkül megehet 1-2 szeletet. 


Az interneten kutakodva akadtam Herczegné Knap Daniella fantasztikus receptjére. Daniella a 2012-es alapítás óta minden évben résztvevője az egy Csepp Figyelem Alapítvány által rendezett "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziversenynek. 2014-ben a Háziverseny egyik különdíjával jutalmazták Daniella süteményét, a Diétás pekándiós sajttortát karamellréteggel - sikeréhez ezúton is gratulálok! :) A torta cukor és finomliszt nélkül készül, eritrittel van édesítve, illetve az alaphoz felhasznált keksz is házilag készül lágy zabpehelyből, lenmaglisztből, pekándióból és minőségi belga vajból.

A képek és recept alapján azonnal úgy éreztem, ez lesz a tökéletes meglepi nasi! :) Daniella - alább olvasható - receptjét szóról-szóra követve készítettem el a süteményt.

A Pekándiós sajttorta 12 szeletes, egy szeletre 190 kcal és 8,8 g szénhidrát értékekkel érdemes számolni. Az értékek függnek a használt konkrét alapanyagoktól, ezért érdemes mindig utánaszámolni a megsütött sütemények konkrét számainak.



Hozzávalók:


Zabkekszhez:
  • 50g zabpehely
  • 20g zabkorpa
  • 10g lenmagliszt
  • 20g tejföl (12%-os)
  • 30g belga vaj
  • 40g eritrit
  • 1csipet só
  • 1g sütőpor

Zabkekszes réteghez:
  • 125g házi, ledarált zabkeksz
  • 20g durvára tört pekándió
  • 25g belga vaj

Sajtkrémes réteghez:
  • 400g light lágy sajtkrém (99kcal/100g , 3.3g ch/100g)
  • 100g 12%-os krémes tejföl (200g-ból a savót leválasztva)
  • 3db M-es méretű tojás
  • 20g mandulaliszt
  • 120g eritritpor
  • 1/2kk Madagaszkári Bourbon Vanília őrlemény

Karamellás réteghez:
  • 100g tej
  • 50g cukrozatlan tejszín
  • 3db Éden diabetikus tejkaramella (cukorbetegek is fogyaszthatják,maltittal édesített termék ,313kcal/100g ,51g ch/100g ebből cukoralkohol 51g)1db=12g tehát 37,56kcal-t és 6,12g ch-t tartalmaz)
  • 4g étkezési zselatin

Diszités:
  • 1db Éden diabetikus tejkaramella(cukorbetegek is fogyaszthatják,maltittal édesített termék ,313kcal/100g ,51g ch/100g ebből cukoralkohol 51g)1db=12g tehát 37,56kcal-t és 6,12g ch-t tartalmaz)
  • 1tk cukrozatlan tejszín
  • 8db pekándió

Elkészítés:


A zabkekszhez a zabpelyhet, korpát, lenmaglisztet, sütőport, sót, eritritet egy tálba összekeverjük, a vajat felolvasztjuk és hozzákeverjük, majd a tejfölt is belemérjük és jól összedolgozzuk. Egy szilikon lappal bélelt tepsibe halmokat mérünk ki a tésztából, amelyet kicsit kézzel lelapítunk, majd 180C-on légkeveréses sütőben aranyszínűre sütjük. Amikor megsült, kivesszük és egy rácsra helyezzük őket, hogy száradjanak.
Amikor teljesen kihűltek a kekszek, akkor kávédarálón ledaráljuk, hozzákeverjük az összetört pekándiót és az olvasztott vajat, és egy 16cm-es tortaformába nyomkodjuk, majd 200C-on néhány perc alatt elősütjük.

Közben a sajtkrémes réteghez összekeverjük a sajtkrémet, a tejfölt (előző nap kimértem 200g tejfölt és egy éjszakán át papírtörlővel kibélelt szűrőn keresztül leválasztottam a savót, így 100g krémes terméket kaptam) az eritritport, a mandulalisztet, a bourbon vanília őrleményt és egyenként a tojásokat is. Ezután az elősütött kekszes alapra öntjük a krémet és a formát egy mélyebb tepsibe állítjuk, amelybe vizet öntünk kb. a forma feléig, 150C-on kb. 90percig sütjük.

Amikor kész, a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, elkészítjük hozzá a karamellás réteget, mégpedig úgy, hogy a tejet a tejszínnel összekeverjük és egy kis edényben felmelegítjük, majd a diabetikus karamellákat összetörve beletesszük, mint ganache készítésnél a csokoládét és addig kevergetjük amíg fel nem olvad, csak a ganache-val ellentétben itt még kicsit összefőzzük, hogy sűrűsödjön. Egy kevés vízben a zselatint felmelegítjük, majd a karamellás krémhez keverjük. Ezután ezt a karamellás krémet a sajttortánk tetejére öntjük, és hűtőbe tesszük dermedni.

Amikor megdermed a krém, akkor a sajttortánkat kivesszük a formából és egy tk. tejszínben felolvasztott diabetikus karamellával és pekándióval díszítjük.

Tipp: A csokoládé szívek elkészítéséhez 4 kocka magas kakaótartalmú diabetikus csokoládét vízgőz fölött felolvasztottam, majd a felolvadt csokiból  egy kisebb adagot egy alufóliával burkolt vízszintes felületen szív alakú mézeskalács szaggatóba öntöttem, s a formában hagytam megdermedni a csokit. Csak akkor választottam le a csokit a formáról, amikor már teljesen megszilárdult.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Forrás: 
http://edesentokeletes.blogspot.hu/2014/09/dietas-pekandios-sajttorta-karamell.html
http://cukkerberg.blog.hu/2014/09/17/kulondijas_pekandios_sajttorta



2015. február 12., csütörtök

Klasszikus fitness proteinbomba: Sült csirkemell falatok kefires friss zöldsalátával

A sült csirkemell friss zöldségkörettel nemcsak az Atkins diéta során gyakran előforduló étel, hanem szinte minden fogyókúrás étrend alapvető eleme. Hogy miért szeretjük ennyire? Mert nagyon gyorsan elkészíthető, a pénztárcát sem terheli meg, és rengeteg módon variálható. Nézzünk egy lehetséges elkészítési módot! :)

Hozzávalók (2 adag):

  • 40 dkg csirkemell filé
  • 20-30 dkg vegyes friss saláta (jégsaláta, sárgarépa, káposzta)
  • 1 nagy doboz kefir (~375 g)
  • Fél doboz majonéz (a tejfölös dobozzal mérve)
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Bors
  • Sült csirke fűszerkeverék
  • Olaj

Elkészítés:

A csirkemellet vágjuk kisebb csíkokra vagy kockákra, majd sült csirke fűszerkeverékkel pácoljuk be. 1 óra elteltével kevés olajon pirítsuk meg. 
Amíg a hús pácolódik, készítsük el a salátát! A megtisztított zöldségeket aprítsuk fel (a jégsalátát tépkedjük kisebb darabokra, a répát és a káposztát pedig reszeltjük le vagy vágjuk vékony csíkokra). (Használhatunk esetleg előkészített, csomagolt zöldség-mixet is.) Tegyük a zöldségeket egy nagyobb tálba és keverjük össze őket. Ezután adjuk hozzá a kefirt, a majonézt, a mustárt, és reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát apró lyukú sajtreszelővel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd az egészet keverjük jól össze.

Tippek:
  • Tálalhatjuk a csirkemellet a saláta mellett, a saláta tetején, vagy akár össze is keverhetjük őket.
  • A saláta öntetet elkészíthetjük egy külön edényben is, és meglocsolhatjuk vele a natúr salátaágyra halmozott csirkemell csíkokat.
  • Az étel mellé tálalhatunk pirított zsemlekockákat is (így tulajdonképpen egy nagyon ízletes cézár salátát kapunk). Ez a variáció az Atkins diéta első szakaszában részt vevők számára kerülendő.
  • A kefir helyettesíthető tejföllel.
  • Egyéb zöldségeket is fel lehet használni - ízlés szerint.


Kellemes időtöltés, jó étvágyat kívánok! :)

2015. február 10., kedd

Atkins-barát csirke-saslik (rablóhús)

A saslik nagyszerű ebéd vagy vacsora lehet azok számára, akik minimális szénhidrát-bevitelre törekednek. Legnagyobb előnye, hogy rengeteg módon el lehet készíteni a hozzávalók egyszerű variálásával. Lássunk egy lehetséges elkészítési módot! :)

Hozzávalók:

  • Csirkemell
  • Bacon (szeletelt)
  • Zöldségek (hagyma, cukkini, paradicsom, paprika, stb. - krumplit NE tegyünk rá!)
  • Egyéb feltétek, amit felhasználhatunk: füstölt-főtt tarja, kolbászkarikák, grillsajt, stb.
  • Reszelt trappista sajt
  • Bors

Elkészítés:

Az összes hozzávalót vágjuk kisebb (de nem túl apró) kockákra (kivéve a bacon szeleteket - azokat felezzük el). Tetszőleges sorrendben, ízlés szerint szúrjuk fel a hústűre a hozzávalókat!

Én a fent látható képen a fűszerezetlen csirkemelleket egy fél szelet baconbe tekertem. (Amikor nem tekerem baconbe a húsokat, akkor sült csirke fűszerrel ízesítem vagy előzetesen bepácolom őket.) Ezt követően hústűre felszúrtam a hozzávalókat úgy, hogy minden második "falatka" egy baconbe csomagolt csirkemell kocka volt (azért, hogy minél kevesebb szénhidrátot tartalmazzon egy saslik). Az előkészített saslikokat sóztam, borsoztam. Ezután alufóliával letakart sütőrácsra helyeztem, majd 45-60 perc alatt megsütöttem őket úgy, hogy közben egyszer megfordítottam a saslikokat. Amikor már szinte elkészült, megszórtam a tetejüket reszelt sajttal, és addig sütöttem még, amíg a sajt megolvadt.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. február 9., hétfő

Tükörtojás kaliforniai paprika keretben

Ez egy nagyon egyszerű, de annál látványosabb recept azoknak, akik szeretnének egy kis csavart vinni a tükörtojás rutinszerű elkészítési folyamatába. Azon kívül, hogy a paprika kellemes ízt ad a tojásnak, egy ilyen látványos reggeli vagy vacsora biztosan kivívja a család elismerését! :)


Hozzávalók:

  • Tojás
  • Kaliforniai paprika (lehet akár több színű is)
  • Olaj
  • Só, bors, ételízesítő ízlés szerint

Elkészítés:

A kaliforniai paprikából annyi kb. 1 cm vastagságú szeletet vágunk, ahány tojást szeretnénk sütni. Kevés olajat felforrósítunk serpenyőben, majd a "paprika gyűrűket" a serpenyőbe helyezzük, s mindegyik közepébe ütünk egy-egy tojást. Ízesítjük a tojásokat ízlést szerint, majd készre sütjük őket.


Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Baconbe tekert sült csirkemáj

Hozzávalók:

  • Fél kg csirkemáj
  • 200 g szeletelt bacon 
  • 1 evőkanál étolaj 

Elkészítés:

A megtisztított májakat tekerjük be egy-egy szelet baconbe. (Ha kisebb falatokat szeretnénk, vágjuk ketté a májat, és egy fél szelet bacont tekerjünk köréjük.) A betekert májakat helyezzük egy kanál étolajjal kikent tepsibe, majd 45-60 perc alatt süssük meg őket. A sütési idő felénél fordítsuk meg a májakat, hogy minden oldalon jól átsüljenek.
Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2015. február 4., szerda

Sajtos-tejfölös csirke (csirkemell / csirkecomb) - Gyermekkorom íze Anyukámtól

Valószínűleg rengeteg családban előfordul valamilyen formából a sajtos-tejfölös sült csirke, nekem azonban ez valahogy mégis olyan egyedi... Nem a különleges hozzávalóktól, nem attól, hogy minimális szénhidrát-tartalma van, hanem inkább az emlékektől: anyukám gyakran készíti, imádja a család - én különösen odáig vagyok azért a finom sós-sajtos-tejfölös léért, amivel bármilyen köret ízét meg lehet kicsit bolondítani. :) Íme a recept:


Hozzávalók:


  • 3 fél csirkemell filé
  • 4 db alsó csirkecomb
  • 1 pohár tejföl
  • 10-15 dkg trappista sajt
  • Margarin
Természetesen a felhasznált húsok csak iránymutatók; el lehet készíteni csak csirkemellből vagy csak csirkecombból is, vagy vegyesen ízlés szerint.


Elkészítés:

A csirkemellet nagyobb szeletekre vágjuk, majd margarinnal kikent jénai tálba (vagy tepsibe) helyezzük őket a combokkal együtt. (Szorosan egymás mellé tegyük a húsokat - az sem baj, ha kicsit fedik egymást -, hiszen sütés közben úgyis összemennek egy kicsit.) Sózzuk a húsokat ízlés szerint, majd kenjük meg a tetejüket tejföllel és szórjuk meg reszelt sajttal.

Alufólia alatt kb. 1 óra hosszáig süssük; majd vegyük le az alufóliát és pirítsuk aranybarnára.

Ilyen egyszerű az egész!

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Várom a fenti recept alapján elkészített ételek fotóit hozzászólásban! :)

2015. február 3., kedd

"Atkins édesség" #2 - Diétás túródesszert (szénhidrát-tartalom: 3g/szelet)



Hozzávalók:

  • 50 dkg félzsíros túró
  • 4 db tojás
  • 15 evőkanál eritritol
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 1,5 csapott evőkanál étkezési búzadara
  • 1 normál nagyságú citrom
  • 1 csipet só

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját az eritritollal fehéredésig habosítjuk, majd hozzáadjuk a vanília aromát, a búzadarát, a citrom reszelt héját és a citrom levét, valamint a villával összetört túrót. Jól összedolgozzuk az alapanyagokat.

A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába - vigyázva, nehogy a hab összetörjön.

Az így kapott masszát egy 26 cm-es, zsírpapírral bélelt (vagy margarinnal kikent és vékonyan kilisztezett) tortaformába öntjük, majd 170 fokon, légkeveréses módban, 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fontos:

Egy adag desszert kb. 3 g szénhidrátot tartalmaz; ezért az Atkins diéta első szakaszában lévők is nyugodtan fogyaszthatják - elsősorban feltét nélkül. (Így is nagyon finom!)

Aki nem az első szakaszban jár (vagy kevésbé fontos számára a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése), pár szem gyümölccsel (pl. málnával) vagy egy kis lekvárral egészítheti ki. (Ez természetesen növeli a desszert szénhidrát-tartalmát.)

Én egy szelethez egy teáskanálnyi natúr erdei feketegyöngy lekvárt tálaltam. (Ez a lekvár az aggteleki Koltay házaspár kínálatából származik. Natúr készítmény, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, adalékanyagot és tartósítószert!) Egy tavalyi kirándulás alkalmával szereztük be, s most idejét láttam felbontani. Édesen fanyar íze tökéletesen passzolt ehhez a desszerthez! :)

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Várom a fenti recept alapján elkészített ételek fotóit hozzászólásban! :)

Ihlette: http://www.nosalty.hu/recept/edit-diabetikus-turofelfujtja-0

Halfasírt busából (busafasírt) szénhidrát nélkül - Ahogy csak Apu tudja!

Amikor az ember édesapja tökéletesen készít el egy ételt, azon kár lenne változtatni! Főleg, ha az az étel teljesen szénhidrátmentes: nincs benne se tojás, se liszt, se kenyér, se zsemlemorzsa... Ez a recept és a képeken látható fasírtgolyók az ő keze munkáját dicsérik. Az végeredmény az egész család szerint fantasztikus - nem hiába fogy el pillanatok alatt! Minden Atkins-diétázó étrendjébe ajánlom!



Érvek a busa mellett:
Hazánkban egyedül a busa tartalmaz nagyobb mennyiségben omega-3 zsírsavat. Orvosbiológiai kísérletek szerint húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják.

Hozzávalók:

  • 2 kg busa filé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • Őrölt chili paprika (vagy erős paprika) ízlés szerint
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 csipet bors
  • Olaj

Elkészítése:

A kisebb darabokra feldarabolt halhúst besózzuk, hogy a só jól átjárja a halat, és hogy kiszívja a benne lévő vizet. Kb. 2 óra hosszáig állni hagyjuk, majd kifacsarjuk a vizet, amit a hús engedett. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd így, a hagymákkal együtt ledaráljuk a húst. Hozzáadjuk a borsot és a chili paprikát, illetve sózzuk ízlés szerint. Miután jól összedolgoztuk az alapanyagokat, a halból ping-pong labda nagyságú golyókat gyúrunk, majd bő forró olajban 8 percig sütjük őket.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)