2015. február 16., hétfő

"Atkins édesség" #3 - Diétás pekándiós sajttorta karamell réteggel (Knap Daniella különdíjas cukormentes országtortája alapján)

Habár a párom és én nem kifejezetten rajongunk a Valentin (avagy Bálint) napért; azért mégis úgy vagyunk vele, hogy ez is alkalom arra, hogy kicsit különlegesebbé tegyük a mindennapokat. Mivel a diétás életmód miatt nap, mint nap meg kell küzdenie az édesség utáni vággyal, úgy döntöttem, hogy idén egy olyan különleges süteménnyel lepem meg, amiből lelkiismeret furdalás nélkül megehet 1-2 szeletet. 


Az interneten kutakodva akadtam Herczegné Knap Daniella fantasztikus receptjére. Daniella a 2012-es alapítás óta minden évben résztvevője az egy Csepp Figyelem Alapítvány által rendezett "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziversenynek. 2014-ben a Háziverseny egyik különdíjával jutalmazták Daniella süteményét, a Diétás pekándiós sajttortát karamellréteggel - sikeréhez ezúton is gratulálok! :) A torta cukor és finomliszt nélkül készül, eritrittel van édesítve, illetve az alaphoz felhasznált keksz is házilag készül lágy zabpehelyből, lenmaglisztből, pekándióból és minőségi belga vajból.

A képek és recept alapján azonnal úgy éreztem, ez lesz a tökéletes meglepi nasi! :) Daniella - alább olvasható - receptjét szóról-szóra követve készítettem el a süteményt.

A Pekándiós sajttorta 12 szeletes, egy szeletre 190 kcal és 8,8 g szénhidrát értékekkel érdemes számolni. Az értékek függnek a használt konkrét alapanyagoktól, ezért érdemes mindig utánaszámolni a megsütött sütemények konkrét számainak.



Hozzávalók:


Zabkekszhez:
  • 50g zabpehely
  • 20g zabkorpa
  • 10g lenmagliszt
  • 20g tejföl (12%-os)
  • 30g belga vaj
  • 40g eritrit
  • 1csipet só
  • 1g sütőpor

Zabkekszes réteghez:
  • 125g házi, ledarált zabkeksz
  • 20g durvára tört pekándió
  • 25g belga vaj

Sajtkrémes réteghez:
  • 400g light lágy sajtkrém (99kcal/100g , 3.3g ch/100g)
  • 100g 12%-os krémes tejföl (200g-ból a savót leválasztva)
  • 3db M-es méretű tojás
  • 20g mandulaliszt
  • 120g eritritpor
  • 1/2kk Madagaszkári Bourbon Vanília őrlemény

Karamellás réteghez:
  • 100g tej
  • 50g cukrozatlan tejszín
  • 3db Éden diabetikus tejkaramella (cukorbetegek is fogyaszthatják,maltittal édesített termék ,313kcal/100g ,51g ch/100g ebből cukoralkohol 51g)1db=12g tehát 37,56kcal-t és 6,12g ch-t tartalmaz)
  • 4g étkezési zselatin

Diszités:
  • 1db Éden diabetikus tejkaramella(cukorbetegek is fogyaszthatják,maltittal édesített termék ,313kcal/100g ,51g ch/100g ebből cukoralkohol 51g)1db=12g tehát 37,56kcal-t és 6,12g ch-t tartalmaz)
  • 1tk cukrozatlan tejszín
  • 8db pekándió

Elkészítés:


A zabkekszhez a zabpelyhet, korpát, lenmaglisztet, sütőport, sót, eritritet egy tálba összekeverjük, a vajat felolvasztjuk és hozzákeverjük, majd a tejfölt is belemérjük és jól összedolgozzuk. Egy szilikon lappal bélelt tepsibe halmokat mérünk ki a tésztából, amelyet kicsit kézzel lelapítunk, majd 180C-on légkeveréses sütőben aranyszínűre sütjük. Amikor megsült, kivesszük és egy rácsra helyezzük őket, hogy száradjanak.
Amikor teljesen kihűltek a kekszek, akkor kávédarálón ledaráljuk, hozzákeverjük az összetört pekándiót és az olvasztott vajat, és egy 16cm-es tortaformába nyomkodjuk, majd 200C-on néhány perc alatt elősütjük.

Közben a sajtkrémes réteghez összekeverjük a sajtkrémet, a tejfölt (előző nap kimértem 200g tejfölt és egy éjszakán át papírtörlővel kibélelt szűrőn keresztül leválasztottam a savót, így 100g krémes terméket kaptam) az eritritport, a mandulalisztet, a bourbon vanília őrleményt és egyenként a tojásokat is. Ezután az elősütött kekszes alapra öntjük a krémet és a formát egy mélyebb tepsibe állítjuk, amelybe vizet öntünk kb. a forma feléig, 150C-on kb. 90percig sütjük.

Amikor kész, a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, elkészítjük hozzá a karamellás réteget, mégpedig úgy, hogy a tejet a tejszínnel összekeverjük és egy kis edényben felmelegítjük, majd a diabetikus karamellákat összetörve beletesszük, mint ganache készítésnél a csokoládét és addig kevergetjük amíg fel nem olvad, csak a ganache-val ellentétben itt még kicsit összefőzzük, hogy sűrűsödjön. Egy kevés vízben a zselatint felmelegítjük, majd a karamellás krémhez keverjük. Ezután ezt a karamellás krémet a sajttortánk tetejére öntjük, és hűtőbe tesszük dermedni.

Amikor megdermed a krém, akkor a sajttortánkat kivesszük a formából és egy tk. tejszínben felolvasztott diabetikus karamellával és pekándióval díszítjük.

Tipp: A csokoládé szívek elkészítéséhez 4 kocka magas kakaótartalmú diabetikus csokoládét vízgőz fölött felolvasztottam, majd a felolvadt csokiból  egy kisebb adagot egy alufóliával burkolt vízszintes felületen szív alakú mézeskalács szaggatóba öntöttem, s a formában hagytam megdermedni a csokit. Csak akkor választottam le a csokit a formáról, amikor már teljesen megszilárdult.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Forrás: 
http://edesentokeletes.blogspot.hu/2014/09/dietas-pekandios-sajttorta-karamell.html
http://cukkerberg.blog.hu/2014/09/17/kulondijas_pekandios_sajttorta



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése