2015. április 30., csütörtök

"Atkins édesség" #15 - Madártej szénhidrátszegényen

Ez a madártej recept a párom édesanyja tökéletes receptjének szénhidrátszegény változata. Az eredeti olyan finom, és oly' élvezettel fogyasztja az egész család, hogy ezt tapasztalván az is megszereti ezt az édességet, aki egyébként kevésbé kedveli... igen, ez a saját példám volt! :) Ezért úgy gondoltam, elkészítem a közel szénhidrátmentes változatát, hogy Atkins diéta alatt is fogyasztható legyen. A végeredmény egy "lelkiismeret-furdalás-mentes", csodafinom madártej! A teljes adag szénhidrát tartalma 38 g. A lenti mennyiségből kb. 8 adag készíthető, így egy tálka madártej ch-tartalma 4,75 g. Jól hangzik, ugye?! :)


Hozzávalók:

  • 2 liter szójatej
  • 6 tojás
  • 12 dkg eritritol + 3 evőkanál (6 evőkanál + 3 evőkanál)
  • 1 csapott evőkanál mandulaliszt (vagy gluténmentes vaníliás pudingpor, esetleg fehérjepor)
  • 1 vaníliarúd
  • 1-2 teáskanál vanília aroma

Elkészítés:

Tegyük fel forrni a tejet. (A szójatej alapjában véve kissé sárgás színű. Ezzel nincsen semmi gond; kicsit erősebb lesz a madártejünk színe.) Adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét és dobjuk bele magát a vanília rudat is.

Közben a 6 tojás sárgáját verjük habosra 12 dkg eritritollal, majd keverjük hozzá a mandulalisztet is. A 6 tojásfehérjét verjük jó kemény habbá 3 evőkanál eritritollal.

Amikor már szépen forr a tej, vegyük ki a vanília rudat. 4-5 evőkanál habot szaggassunk a tejbe, és főzzük meg őket (amikor megnőnek a habok, meg is lehet őket fordítani). Miután szépen megnőttek és megfőttek a habok, szedjük ki őket egy tálcára.

Miután az összes hab elkészült, a meleg tejből 3 evőkanálnyit tegyünk a tojássárgához, keverjük össze, majd folyamatosan keverve öntsük a tejhez.

Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg elkezd kissé sűrűsödni. (Nem kell túl sokáig és túl sűrűre főzni, mert a mandulalisztnek köszönhetően utólag, a hűtés során sűrűsödni fog.)

Ha kész, adjuk hozzá a vanília aromát, valamint - ha szükséges - eritritolt ízlés szerint. Végül tegyük vissza a habokat a madártejbe. Hagyjuk hűlni, majd a tálaláshoz szedjük ki kis tálkákba.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)









1 megjegyzés:

  1. Szuper recept, köszönöm! Mandulaliszt nélkül is tökéletes az állaga, ha két tojással több van benne :)

    VálaszTörlés