2015. április 1., szerda

Atkins-menü ajánlat: Paradicsomos-mozzarellás csirkemell fokhagymás répasalátával + Desszert: Citromos túróhab málnapürével

Íme egy gyors, diétás, tavaszi menüajánlat, amely a főételen kívűl egy habkönnyű, szénhidrátszegény, piros gyümölcsös édességet is magában foglal. A fokhagymás répasalátát külön ajánlom minden diétázónak, mert az egyszerűsége ellenére valódi ízorgiát nyújt. A desszert pedig a kedves sógornőm imádott - de nem fogyókúrás - citromos süteményének diétás köntösbe bújtatása egy kis "málnacsavarral". (Fontos: A desszert az Atkins diéta 1. fázisában nem ajánlott; mert a teljes adag szénhidráttartalma 85,3 g; tehát egy pohárkrém kb. 21,3 g ch-t tartalmaz.)



Hozzávalók (kb. 4 adag):


Főétel:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 3 közepes paradicsom
  • 2 zacskó (200 g) egész mozzarella
  • Morzsolt bazsalikom
  • Morzsolt rozmaring
  • 4 dl tej
  • 1-2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • Bors
  • Olaj
  • Margarin

Köret:

  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 púpos evőkanál kefir
  • 2 púpos evőkanál joghurt
  • 3 evőkanál majonéz
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • Pár tekerés frissen őrölt bors

Desszert:

  • 25 dkg félzsíros túró
  • 1 citrom
  • 0.5 l cukrozatlan habtejszín
  • 6 púpos evőkanál eritritol

  • 400 dkg málna
  • 4 evőkanál citromlé
  • 6 evőkanál eritritol

Elkészítés:


Főétel:



A megtisztított csirkemellet vágjuk vékony szeletekre. Klopfoljuk ki kissé a hússzeleteket, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, majd tegyük őket egy nagyobb edénybe vagy egy kisebb tepsibe, amelyben pácolódhatnak. Készítsünk fohagymás tejes pácot: 4 dl hideg tejbe reszeljünk bele 1-2 nagyobb gerezd fokhagymát, keverjük össze, majd öntsük rá a húsra úgy, hogy a tej ellepje a hússzeleteket. Legalább egy órára tegyük a húsokat a hűtőbe. (Nem kötelező a húsokat bepácolni sütés előtt, de érdemes, mert a fokhagymás-tejes páctól finomabb és puhább lesz a hús.)

Eközben készítsük elő a további hozzávalókat. A paradicsomot és a mozzarellát vágjuk vékony szeletekre, majd enyhén sózzuk meg őket.

A pácolási idő leteltével vegyük ki a húst a hűtőből, majd a lecsepegtetett és megtörölt szeleteket kevés olajon süssük fehéredésig egy serpenyőben. Ezután helyezzük a csirkemelleket egy margarinnal kikent tepsibe (vagy jénai tálba), majd minden hússzeletre tegyünk 2-3 szelet paradicsomot, illetve 2-3 szelet mozzarellát. Végül szórjuk meg az egészet egy kis bazsalikommal és rozmaringgal.

180 fokra előmelegített sütőben 10 percig alufóliával letakarva, majd további 10-15 percig fólia nélkül (a sajt olvadásáig) süssük.


Köret:


Amíg a csirkemell pácolódik, elkészíthetjük a salátát. A megtisztított, megpucolt sárgarépákat reszeljük le nagylyukú sajtreszelőn. Egy tálban keverjük össze a kefirt, a joghurtot és a majonézt, majd reszeljük bele a fokhagymákat és adjunk hozzá néhány tekerés frissen őrölt borsot. Jól keverjük össze, majd adjuk a szószt a reszelt sárgarépához. Miután ezt is jól összekevertük, hagyjuk állni a salátát legalább fél órán át a hűtőben.


Desszert:


Ez a desszert tulajdonképpen egy nagyon gyorsan elkészíthető diétás pohárkrém. A málnapüré egy igazán finom kis csavart visz a citrom miatt amúgy sem unalmas túrókrémbe. (Megjegyzés: Az Atkinsesek ezt a desszertet inkább a fogyókúra későbbi szakaszában készítsék el, mert egy adag valamivel több, mint 20 g szénhidrátot tartalmaz. Csökkenthető a ch-tartalom a málnapüré mennyiségének csökkentésével, vagy annak elhagyásával.)

Keverjük össze a túrót az eritritollal, majd facsarjuk hozzá a citrom levét és keverjük habosra az egészet. A tejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan, fakanál segítségével keverjük a túrós masszához. Tegyük a túrókrémet a hűtőbe, amíg a málnapürét elkészítjük.

Pürésítsük a málnát botmixer segítségével, majd keverjük hozzá a citromlevet és az eritritolt ízlés szerint (kb. 6 evőkanál eritritol szükséges). Apró lyukú szűrőn paszírozzuk át az egészet, hogy a fölösleges lé távozzon és csak a sűrű málnapüré maradjon meg. (A málnalét ásványvízzel hígítva szörpként felhasználhatjuk.)

Tálaláskor tegyünk egy vékony réteg málnapürét a pohár aljába, majd kanalazzunk rá túrókrémet kb. a pohár feléig. Ekkor ismét egy vékony réteg málnapüré következik; majd túrókrémmel töltsük tele a poharat. Végül pár szem málnával és egy vékony szelet citrommal díszítsük a tetejét.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)



2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet, van itthon csirkemellem, holnap el is készítem. :) Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Valóban nagyon finom és könnyen elkészíthető étel! Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

    VálaszTörlés